Σύντροφος - «παρτάκιας»: Όταν το «εγώ» είναι πάνω από τη σχέση. Τι κάνεις
Είσαι σε μια σχέση και ταλαιπωρείσαι ξεκάθαρα από τον εγωισμό του συντρόφου σου. Έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με τον «παρτακισμό» του και πέραν του ότι αυτό κάνει κακό στη σχέση, κάνει κακό και στην ψυχολογία σου. Τι κάνεις; Μένεις ή φεύγεις;
Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα βοηθάει…
«Πόσο δύσκολες τελικά είναι οι ανθρώπινες σχέσεις!» η φράση που έχει χιλιοειπωθεί και θα λέγεται ακόμα για πολλά πολλά χρόνια, όσο συνεχίζει το ανθρώπινο είδος να υπάρχει!
Αρκετά συχνά ακούω παράπονα στο γραφείο από ζευγάρια όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον πως είναι εγωιστής ή εγωίστρια και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του ή τον εαυτό της. Και όταν έχεις μπει στον χορό αναγκαστικά χορεύεις. Ή μήπως βγαίνεις τελικά από το χορό;
Πώς θα αναγνωρίσεις τον εγωιστή σύντροφο;
Επικεντρώνεται στις δικές του ανάγκες και μόνο -χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορεί να αναγνωρίσει τις πιο βαθιές του ανάγκες βέβαια! Αυτό που μετράει είναι …ο ίδιος! Εσύ υπάρχεις συνήθως για να τον επιβεβαιώνεις και για να ικανοποιείς το Εγώ του. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες προτάσεις ξεκινούν ή περιλαμβάνουν το «ΕΓΩ» και συνήθως γίνεται μονόλογος, διακόπτοντας αρκετές φορές τον συνομιλητή του.
Είναι «ο σωστός», ο αλάθητος, έχει -αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές δίκιο, αν και σε συζήτηση μπορεί να δεχτεί πως δεν είναι αλάθητος, δυστυχώς όμως αυτό μένει μόνο στα λόγια! Δεν δέχεται κριτική, ούτε και το «Όχι» ως απάντηση, ενώ η σχέση του με την απόρριψη δεν είναι καθόλου καλή! Εύκολα υποτιμά τους άλλους, όπως και εσένα βέβαια, όπου ξέρει όμως πώς να σε χειριστεί έτσι ώστε να νιώσεις πως εκείνος έχει δίκιο και εσύ άδικο ή να σε ενοχοποιήσει.
Όσον αφορά στους αναγκαίους συμβιβασμούς σε μία σχέση, συμφωνεί στην ύπαρξή τους, φτάνει να είσαι εσύ αυτή που θα συμβιβαστεί. Δεν ξέρει να μοιράζεται, ούτε υλικά αγαθά αλλά ούτε και συναισθήματα, κυριαρχεί το «δικό μου» που λένε και τα τρίχρονα παιδάκια!
Τι συμβαίνει; Γιατί λειτουργεί τόσο εγωιστικά;
Αναρωτιέσαι γιατί τέλος πάντων λειτουργεί τόσο εγωιστικά ο σύντροφός σου; Η απάντηση είναι απλή (αν δεν υπάρχει από πίσω μία χαρακτηριολογική διαταραχή), έτσι τον έμαθε η μαμά του! Ναι, οι μαμάδες που καλομαθαίνετε ή κακομαθαίνετε το αγοράκι σας και το μεγαλώνετε σαν να είναι ο πρίγκηπας του παραμυθιού -το γλυκό σας βασιλόπουλο- τελικά καταφέρνετε να το κάνετε να ενδιαφέρεται για τις δικές του και μόνο …ανάγκες! Ότι και να σας κάνει το συγχωρείτε εύκολα, χωρίς καν να το βάζετε στη διαδικασία να μάθει να ζητάει συγγνώμη ή ακόμα και αν το κάνει πρόκειται για μία χειριστική συγγνώμη που συνήθως γνωρίζει καλά ότι «σας ρίχνει στάχτη στα μάτια!». Και μετά, το αγοράκι σας γίνεται άνδρας και βγαίνει έξω να κάνει σχέσεις, θεωρώντας πως όλες οι γυναίκες «οφείλουν» να αποδέχονται τα καπρίτσια και την εγωιστική του συμπεριφορά! Πίσω όμως από μία τέτοια συμπεριφορά συνήθως κρύβεται φόβος απώλειας ελέγχου, όπου επικεντρώνεται σε εκείνον και μόνο, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενσυναίσθησης.
Πώς θα τον χειριστείς;
Είναι γεγονός πως είναι δύσκολος ο χειρισμός ενός εγωιστή ανθρώπου, πόσo μάλλον όταν πρόκειται για το σύντροφο. Αναρωτιέσαι πως θα τον αντιμετωπίσεις, πως θα τον κάνεις να καταλάβει ότι υπάρχεις και εσύ και οι δικές σου ανάγκες, όπως και τα δικά σου «θέλω».
-Προσπάθησε να του εξηγήσεις πως αισθάνεσαι καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχει καταλάβει ακριβώς το μέγεθος της εγωιστικής του συμπεριφοράς. Πρόσεξε όμως να μην τον κρίνεις γιατί το μόνο που θα πάρεις πίσω θα είναι ο γιγαντιαίος εγωισμός του ως άμυνα.
-Εξήγησέ του πως η σχέση σας με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβιώσει και φέρε μερικά παραδείγματα για να τον κάνεις να δει μέσα από την πράξη αυτό που του λες, αλλά και πάλι χωρίς κριτική.
-Οριοθετήσου και πάψε να τον απειλείς περιγράφοντάς του τι θα γίνει, αν εκείνος δεν… Ναι, οι απειλές μόνο θα τον εξοργίσουν. Χρειάζεται εσύ να βάλεις το όριό σου στο τι ανέχεσαι και τι όχι. Αν μπορεί να προσαρμοστεί καλώς, αν όχι…
-Ζήτησέ του να δείτε ειδικό: Λέμε να δείτε γιατί από μόνος του δεν θα το κάνει και προφανώς έχεις και εσύ τα θέματά σου για να είσαι μαζί του -δες και παρακάτω.
Να τον αφήσεις και να πας αλλού γιατί δεν θα βγάλεις άκρη;
Θεωρούμε πως σε μία υγιή σχέση ο ένας αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τον άλλον! Σε αυτού του είδους όμως τη σχέση, κάθε άλλο παρά έμπνευση και δημιουργία υπάρχει, εφόσον εσύ απλά υπάρχεις στη …σκιά του! Αν λοιπόν θέλεις να είσαι μαζί του, η βοήθεια ειδικού στην περίπτωση που έχεις προσπαθήσει με κάποιους από τους παραπάνω τρόπους και δεν απέδωσαν, θα ήταν βοηθητική, όχι μόνο για το πώς θα αντιμετωπίσεις εκείνον αλλά και για να δεις τους δικούς σου λόγους που τον επέλεξες! Ναι, με κάποιο τρόπο και εσύ συντηρείς και επιβεβαιώνεις τον εγωισμό του, τον τρέφεις. Μέσα από την έλλειψη ορίων ή μέσα από μοτίβα της δικής σου συμπεριφοράς… Αν ούτε και αυτό αποδώσει, τότε καλύτερα να πας παρακάτω!
πηγή: tlife