Εννιά ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν πριν το γάμο

Η σχέση σας προχωρά με γοργούς ρυθμούς (ή έχουν περάσει ήδη χρόνια από το βράδυ του πρώτου ραντεβού) και πλέον νιώθετε πως είστε έτοιμοι να παντρευτείτε. Πριν όμως απαντήσετε καταφατικά στην πρόταση γάμου – ή πριν πέσετε στα γόνατα για να την κάνετε – υπάρχουν ορισμένα πράγματα για τα οποία πρέπει να είστε σίγουροι. Όσο καλά και αν πιστεύετε ότι γνωρίζετε το ταίρι σας, πάντα υπάρχουν τυφλά σημεία όπως και σημεία στα οποία ενδεχομένως εθελοτυφλείτε, τα οποία είναι ανάγκη να διαλευκανθούν και πιθανώς να επιλυθούν πριν να επιλέξετε στέφανα.

Υπάρχει κάτι που ελπίζετε να αλλάξει;

Ή κάτι που σας φαίνεται χαριτωμένο τώρα, όμως αργότερα θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή προστριβών; Οι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να αλλάζουν εκτός αν το θέλουν οι ίδιοι, επομένως καλό είναι να σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση σας σε πέντε χρόνια τα ελαττώματα που ήδη γνωρίζετε πως υπάρχουν.

Μήπως έχει κάποιον εθισμό;

Ίσως σας φαίνεται αστείο, αλλά δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο όσο νομίζετε. Αν ο σύντροφός σας κάνει περισσότερες καταχρήσεις από τον μέσο όρο ή συνηθίζει να τζογάρει πότε – πότε, δεν είναι βέβαιο πως θα σταματήσει όταν αναλάβει οικογενειακές υποχρεώσεις.

Έχετε την ίδια στάση απέναντι στο θέμα των παιδιών;

Ακόμη και αν κάποια χρόνια πριν συμφωνούσατε στο αν θέλετε να γίνετε γονείς και πότε, αυτό ενδεχομένως να έχει αλλάξει. Αν εξακολουθείτε να έχετε κοινές απόψεις, συζητήστε ποια θα ήταν η αντιμετώπισή σας αν ένας από τους δύο δεν μπορεί να κάνει παιδιά και πώς περίπου πιστεύετε ότι πρέπει να τα μεγαλώσετε. Στο τελευταίο ζήτημα σημαντικά κεφάλαια είναι η σχέση που θέλετε ή δεν θέλετε να έχουν με τη θρησκεία και η εμπλοκή των παππούδων στην ανατροφή τους.

Πώς διαχειρίζεστε την ένταση;

Η ζωή είναι γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις και ευθύνες, επομένως είναι πολύ σημαντικό όταν προκύπτουν προβλήματα ή στρεσογόνες καταστάσεις να μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε σαν ομάδα. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις μεταξύ σας εντάσεις και προστριβές.

Τι θα πρέπει να μένει μεταξύ σας;

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένας γάμος να περάσει κρίση επειδή ο ένας σύζυγος μοιράστηκε με τους φίλους ή τους γονείς του μια πολύ προσωπική λεπτομέρεια. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, όμως καλό θα ήταν να συναποφασίσετε ποια πράγματα μένουν έξω από… τα φώτα της δημοσιότητας.

Ποια είναι η σχέση του με τα χρήματα;

Και ποια θα ήθελε να είναι μετά από πέντε ή δέκα χρόνια; Αυτό που ερμηνεύετε ως προσωρινή κατάσταση που οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας ή τις αποδοχές του, ίσως είναι πιο βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία του από ό,τι πιστεύετε. Αντίστοιχα, αν εκείνος επιθυμεί να οικοδομήσετε μια… αυτοκρατορία και εσείς θέλετε να ζήσετε σε πιο μποέμ ρυθμούς, καλό είναι να το γνωρίζετε από τώρα.

Πώς νιώθει ο ένας για τους γονείς του άλλου;

Είναι δύσκολη ερώτηση όμως δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Ακόμη και αν μέχρι στιγμής βλέπετε ελάχιστα τα μελλοντικά σας πεθερικά, αυτό ενδέχεται να αλλάξει μετά το γάμο και ιδίως μετά την απόκτηση παιδιών. Δεν είναι ανάγκη να τους λατρεύετε, όμως είναι ανάγκη να συμφωνήσετε στο πόσο και τι είδους χρόνο θα περνάτε μαζί τους.

Πού θα θέλατε να ζείτε σε δέκα χρόνια;

Αν ο ένας από τους δύο ονειρεύεται να φύγει στο εξωτερικό ενώ ο άλλος θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Επίσης, οι συνθήκες των τελευταίων ετών επιβάλλουν να συζητήσετε τι θα κάνατε αν ο ένας έβρισκε μία καλύτερη δουλειά σε κάποια άλλη χώρα ή αν αδυνατούσε να απασχοληθεί εδώ.

Πόση σημασία έχει η δουλειά σας;

Ακόμη και αν η μετανάστευση δεν περιέχεται στο μενού, η καριέρα μπορεί εύκολα να γίνει αγκάθι στη σχέση σας. Θα πρέπει να μπορείτε και οι δύο να αποδεχθείτε και να σεβαστείτε τη σχέση του άλλου με τη δουλειά του – από το ωράριο και το αντικείμενο έως το άγχος που πιθανώς τη συνοδεύει – χωρίς αυτό να καταστρέφει την ψυχολογία κανενός.

πηγή:vita.gr