Τα συναισθήματα της απιστίας

Η μεγαλύτερη συναισθηματική απειλή για ένα ζευγάρι που βίωσε την απιστία είναι η απώλεια της ελπίδας πως όλα μπορεί να γίνουν όπως πριν. Στο πρώτο στάδιο, όταν η δίνη των συναισθημάτων μας στροβιλίζει στις πολλές και διαφορετικές απώλειες του εαυτού, κανείς δεν ελπίζει ότι υπάρχει μέλλον. Και όμως υπάρχει και μερικές φορές καλύτερο από το παρελθόν.

Το κυριότερο συναίσθημα του πληγωμένου συντρόφου είναι η απώλεια του ίδιου του εαυτού του και μετά η απώλεια του συντρόφου από ένα πιθανό διαζύγιο:

δεν είμαι πια ξεχωριστός
Οι παλιές, καλές σκέψεις που μας συνόδευαν για καιρό όπως το «πλασμένοι ο ένας για τον άλλο, ταιριαστοί, θα γεράσουμε μαζί, η σχέση μας είναι πολύτιμη, έχει γερά θεμέλια» γκρεμίστηκαν σαν πύργος πάνω στην άμμο. Καινούριες βασανιστικές σκέψεις όπως « αναλώσιμος, αντικαταστάσιμος, υπάρχει κάποιος καλύτερος από μένα που μπορεί να τον κερδίσει» κάνουν τον κόσμο μας να καταρρέει κάτω από τα θεμέλια των αθώων ψευδαισθήσεων.

αδυναμία
Η βίωση της εγκατάλειψης, της προδοσίας, η αίσθηση της ταπείνωσης οδηγούν σε σκέψεις αδυναμίας: δεν μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου, καταστράφηκα για πάντα, δεν θα το ξεπεράσω ποτέ, με σημάδεψε.

κλονισμένη αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμός
Η αποθάρρυνση που συνοδεύει την αίσθηση εγκατάλειψης κλονίζει τις βεβαιότητες και για τον ίδιο τον εαυτό μας: Δεν αξίζω να με αγαπούν για πάντα, δεν μπορώ να κρατήσω σχέσεις, απέτυχα, δεν αξίζω να με επιλέξει κάποιος για πάντα, μας κάνει να συμπεριφερόμαστε σαν σκιά του εαυτού μας και να περπατάμε υπνωτισμένοι σε ένα δρόμο που δεν χαράξαμε εμείς. Συχνά ο κλονισμένος εαυτός ενεργεί με τρόπο που είναι έξω από το σύστημα αξιών, κάνοντας ακραίες πράξεις θυμού και οργής εναντίον του τρίτου προσώπου ή και του ίδιου του συντρόφου. Η εκδικητικότητα, η επιθυμία να εκθέσουμε με κάθε τρόπο το παράνομο ζευγάρι, θα κλονίσει ακόμα περισσότερο τον αυτοσεβασμό μας.

ζήλια και σύγκριση
Λανθασμένες σκέψεις και εμμονές συχνά μας οδηγούν στη ζήλια και την σύγκριση με το τρίτο πρόσωπο το θεωρούμε οπωσδήποτε καλύτερο από όλες τις απόψεις. Η σύγκριση κλονίζει ακόμη περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό και τον περίγυρο. Η αίσθηση μιζέριας μιλά ακατάπαυστα για κατωτερότητα ,ανοησία, επιπολαιότητα και για μια αδικαιολόγητη, αφελή εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του συντρόφου που δεν μας τίμησε ως ξεχωριστό και μοναδικό άνθρωπο της ζωής του.

Αναθεώρηση του παρελθόντος
Απειρες σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό του απατημένου συντρόφου. Θυμάται ένα σωρό μικρά γεγονότα που δεν τα είχε αξιολογήσει ως ενδείξεις και που τώρα τα αναθεωρεί , τα θεωρεί “αξιόπιστα”, πιστεύει ότι έπρεπε να εγείρουν έγκαιρα και όχι τόσο καθυστερημένα, τις υποψίες του για την εξώγαμη σχέση του συντρόφου του.

Η αδυναμία αποκατάστασης της σχέσης διαστρεβλώνεται από την έλλειψη προσδοκίας και ελπίδας, ότι κάτι δηλαδή μπορεί να αλλάξει σε αυτήν.

Ομως, η εξώγαμη σχέση δεν πληγώνει μόνο τον απατημένο σύντροφο αλλά και τον, συνήθως προσωρινό, ερωτικό σύντροφο του τριγώνου. Η ρομαντική αγάπη δεν έχει συνήθως χρονική αντοχή. Η μυστικότητα που χαρακτηρίζει μια σχέση, δημιουργεί δραματικές και διεγερτικές εμπειρίες, χωρίς μακρόχρονη διάρκεια.Η μυθοποίηση της σχέσης στηρίζεται στον ρομαντισμό, τηνέλλειψη οικειότητας και δέσμευσης, εξαιτίας της μη συμβιωτικής σχέσης, άφθαρτης από την καθημερινότητα και την ρουτίνα.

Μαρία Λασσιθιωτυάκη

Ψυχολόγος

Πηγή: http://www.selftherapy.gr/