Μαγιορκίνης: «Κλιματική αλλαγή και παγκοσμιοποίηση ευνοούν τη μεταφορά των φορέων του δάγκειου πυρετού»

Η επέκταση των φορέων, των κουνουπιών, η αύξηση της θερμοκρασίας που επιτρέπει, κουνούπια τα οποία θέλουν πολύ ζεστό κλίμα, να μπορούν να ενδημούν και σε άλλες περιοχές που έχει σαν συνέπεια συγχρόνως να εξαπλώνονται, αλλά και η παγκοσμιοποίηση, κάνουν ουσιαστικά θέμα χρόνου την εμφάνιση του δάγκειου πυρετού στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η κλιματική αλλαγή, επομένως αλλά και η παγκοσμιοποίηση ευνοούν τη μεταφορά φορέων του ιού αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι έχει αναφερθεί πως εμπορεύματα όπως τα λάστιχα αυτοκινήτων είχαν μέσα τους αυγά από το συγκεκριμένο είδος.

«Ο δάγκειος πυρετός προκαλείται από έναν ιό, τον ιό του δάγκειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη κουνουπιών όντως σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη, συνήθως εκεί που υπάρχουν και τα αντίστοιχα κουνούπια. Έχει εισαχθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες ο δάγκειος πυρετός τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μικρές επιδημίες δάγκειου πυρετού και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Στην Ελλάδα έχουμε να δούμε δάγκειο πυρετό από το 1927-1928. Και το λέω με κάποια επιφύλαξη γιατί τότε δεν είχαμε τεστ, δηλαδή δεν μπορούσαν να διαγνωσθούν εκείνη την εποχή, αλλά με τα συμπτώματα, πυρετός, ο οποίος μεταδιδόταν με κουνούπια. Άμα δείτε τις εφημερίδες της εποχής, μιλάνε για χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια κρούσματα. Αναφέρεται ακόμα και ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος κόλλησε. Να θυμίσω ότι είχαμε και ελονοσία στην Ελλάδα εκείνη την εποχή και ότι έγιναν αποξηράνσεις ελών και ψεκασμοί εκτεταμένοι και εκρίζωσαν τα κουνούπια τα οποία μετέδιδαν και ήταν μολυσμένα, με αποτέλεσμα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να μην έχουμε καθόλου κρούσματα από αυτά» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πρόκειται, εξήγησε, για το είδος που λέγεται Αηδής αιγυπτιακός, αυτό είναι το αφρικανικό κουνούπι τίγρης. Υπάρχει στην Ελλάδα το ασιατικό τίγρης, που και αυτό μπορεί να το μεταδώσει αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά. Και το βασικό στοιχείο είναι ότι ο δάγκειος δεν βρίσκεται σε ζώα. Άρα θα πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι μολυσμένοι για να εισαχθεί. Δηλαδή, για να διατηρηθεί μια επιδημία δάγκειου, θα πρέπει να υπάρχουν μονίμως άνθρωποι οι οποίοι έχουν τον ιό στο αίμα τους, που δεν έχουμε τέτοια περιστατικά στην Ελλάδα. Οπότε γι’ αυτό, προς το παρόν δεν έχουμε δει και καμία ιδιαίτερη έξαρση.

«Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα δάγκειου πυρετού τα τελευταία χρόνια, εκτός κι αν έχει καταγραφεί κανένα εισαγόμενο, να πήγε σε ενδημική χώρα και να γύρισε αλλά το αφρικανικό κουνούπι τίγρης έχει απομονωθεί ελάχιστες φορές και έχουν γίνει οι κατάλληλοι ψεκασμοί, οπότε δεν ενδημεί στην Ελλάδα» ανέφερε.

Η συζήτηση, σημείωσε, γίνεται γιατί υπάρχει μια επεκτατικότητα των αφρικανικών κουνουπιών και υπάρχει μια πιθανότητα κάποια στιγμή να εισαχθεί το κουνούπι, δηλαδή ο φορέας που το μεταδίδει πιο αποτελεσματικά. «Το άλλο είναι μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει, έρχεται, πηγαίνει και έρχεται αρκετός τουρισμός. Δεν αποκλείεται να έρθει κάποιος ο οποίος να είναι φορέας του ιού. Κάποιος όταν κολλήσει δεν είναι φορέας εφ’ όρου ζωής. Έχει ένα παράθυρο γύρω στις 30 μέρες. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που δεν το βλέπουμε σε όλους, είναι αυτό που λέμε ο πυρετός που σου σπάει κόκαλα, “BreakBoneFever”. Δηλαδή είναι ένας πυρετός ο οποίος αισθάνεσαι λες και σου έχουν σπάσει τα κόκαλα. Είναι πολύ επίπονο και επίσης αυτό γίνεται σπανίως με την πρώτη λοίμωξη. Σε επαναλοίμωξη υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να κάνεις αιμορραγικό πυρετό και ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και σε σήψη κλπ. Μικρό ποσοστό καταλήγει, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια βαριά λοίμωξη. Ανάλογα με τα συμπτώματα μπορεί να εισαχθεί κανείς σε νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Υπάρχουν κάποια αντιικά που έχουν δοκιμαστεί χωρίς καμία ιδιαίτερα καλή αποτελεσματικότητα, ενώ κάποιοι μπορεί να το περάσουν και ασυμπτωματικά, όπως συμβαίνει γενικά με τους ιούς. Ωστόσο εφόσον εμφανιστούν συμπτώματα για έως 10-15 μέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης, αναφερόμενος και στην κόβιντ, σημείωσε πως μετά τη μεγάλη έκταση που έκανε γύρω στον χειμώνα, τώρα βρίσκεται σε ύφεση. Παρατηρούνται αυξήσεις αυτή την εποχή λόγω των στελεχών τα οποία είναι γνωστά ως “FLiRT” , φλερτ επί το ελληνικότερο. Δεν είναι μόνο ένα στέλεχος, ανέφερε, είναι αρκετά στελέχη που έχουν αυτές τις μεταλλάξεις και οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων χωρίς να βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Υπάρχει μία συζήτηση για το αν θα έχουμε και μία έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, προσέθεσε, αλλά δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη βαρύτητα επιπλέον απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει με τα άλλα στελέχη, απλά φαίνεται ότι έχει μία αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από λοίμωξη από προηγούμενα στελέχη και φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί εις βάρος των άλλων στελεχών. «Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία αλλά δεν είναι και αυτό που λέμε πετάμε αετό» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πανδημίες είναι ένα φυσικό φαινόμενο που έρχεται ξανά και ξανά. Το αναλύω κι εγώ στο βιβλίο μου, Το χρονικό των Ιών, είναι κάτι το οποίο θα δούμε ξανά στον πλανήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι σαν όταν ρωτάτε έναν Γεωλόγο σεισμολόγο αν θα ξανακάνει σεισμό στην Αθήνα. Υπάρχει πιθανότητα να μην ξαναγίνει σεισμός στην Αθήνα θα έλεγα. Ο μέσος άνθρωπος το ξέρει ότι κάποια στιγμή θα ξανακάνει. Το ίδιο είναι και η πανδημία. Δεν ξέρεις πότε αλλά θα ξαναγίνει. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Μπορούμε ωστόσο να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα, όπως χτίζουμε καλύτερα τα σπίτια μας για να αντιμετωπίσουμε τον σεισμό. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε το σύστημα υγείας ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αναπτύσσουμε τις βιοτεχνολογίες μας ώστε να μπορούμε να έχουμε εμβόλια πιο γρήγορα και τεστάρουμε και διάφορα αντιικά σε διάφορους πιθανούς ιούς για να έχουμε έτοιμα κάποια υποψήφια εάν και εφόσον σκάσει κάποιος καινούργιος ιός» είπε καταλήγοντας ο κ. Μαγιορκίνης.