Κορωνοϊός: Πρώτο χάπι που δείχνει να επιταχύνει την ανάρρωση

Αντιικό χάπι που μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία είναι η πρώτη θεραπεία για την Covid-19 που δείχνει να περιορίζει τη διάρκεια της λοίμωξης, έστω και κατά μόλις μία ημέρα.

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Shionogi που ανέπτυξε το φάρμακο ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) υποστηρίζει επίσης ότι το χάπι περιορίζει τον κίνδυνο long-Covid, αν και ο ισχυρισμός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό, όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature.

Σε αντίθεση με τα δύο άλλα χάπια που έχουν χρησιμοποιούνται σήμερα για την Covid-19, το Paxlovid της Pfizer και τη μολνουπιραβίρη της MSD (Merck), το ενσιτρελβίρη δεν δοκιμάστηκε αποκλειστικά για ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση –κάτι που ίσως ανοίγει το δρόμο του για χρήση σε μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών

Κανένα από τα δύο διαθέσιμα φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κίνδυνο long Covid, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Paxlovid μπορεί να έχει αυτή την επίδραση.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για το ιαπωνικό φάρμακο παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Ρετροϊών και Ευκαιρειακών Λοιμώξεων στο Σιάτλ.