Κράκεν: Ποιους απειλεί η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού που μεταδίδεται ταχύτατα

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές για την πορεία της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.5, η οποία κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τον Δεκέμβριο όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μεχρι τώρα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, γνωστή και ως Kraken, έχει δείξει την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εντοπίστηκε για πρώτη φορά, τον περασμένο Οκτώβριο. Τρεις μήνες αργότερα αποτελεί το 28% των περιστατικών κορωνοιού στη χώρα.

Πλέον, μπήκε και στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Κέντρο, η τελευταία και επιθετική ως προς τη μετάδοσή της υποπαραλλαγή του κορωνοιού από το στέλεχος ΒΑ.2 της μετάλλαξης Omicron, εντοπίζεται στο περίπου 2,5% του συνόλου των κρουσμάτων, εκτιμάται όμως πως έχει τη δυναμική να γίνει η κυρίαρχη το επόμενο δίμηνο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν πάντως στοιχεία επί του παρόντος που να υποδηλώνουν ότι το στέλεχος προκαλεί βαρύτερη νόσο από τα προηγούμενα στελέχη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος που συνεπάγεται η ισχυρή νέα υποπαραλλαγή ακόμη και με την πρόκληση ανάλογης νόσησης όπως οι προηγούμενες, δεν είναι ίδιος για όλους τους πολίτες, διευκρινίζει ο ευρωπαϊκός υγειονομικός φορέας. Για τον γενικό πληθυσμό, που έχει καλό επίπεδο ανοσίας ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Ομάδες υψηλού κινδύνου μετά τη μόλυνσης τους με τη νέα υποπαραλλαγή αποτελούν, όπως σε κάθε νέα υποπαραλλαγή του κορωνοιού, οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ανεμβολίαστοι.

“Προς το παρόν η ΧΒΒ.1.5 εντοπίζεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα επί του συνόλου των κρουσμάτων κορωνοιού αλλά μπορεί να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες. Υπό αυτό το ενδεχόμενο, το ECDC συστήνει να συνεχιστεί η επιδημιολογική επιτήρηση και ο έλεγχος (τεστ) του πληθυσμού, να ενταθεί ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης covid, ιδίως η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων και να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης, όπως χρήση της μάσκας και καλός εξαερισμός των κλειστών χώρων” επισήμανε σε σχετική ανακοίνωση η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon.

Στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή Kraken ανιχνεύτηκε στο πλαίσιο αναδρομικού ελέγχου δειγμάτων της γονιδιωματικής επιτήρησης. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι εντόπισε έξι κρούσματα ΧΒΒ.1.5, ωστόσο είναι δεδομένη η μεγαλύτερη κυκλοφορία της υποπαραλλαγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής, κ. Θεοκλή Ζαούτη, το ποσοστό της Kraken στο σύνολο των κρουσμάτων κορωνοιού εκτιμάται γύρω στο 1%. Είναι προφανές βεβαίως πως το ενδεχόμενο της κυριαρχίας της υποπαραλλαγής στην Ευρώπη αφορά και την Ελλάδα.

“Από την πλευρά μας, αυτό που προέχει και είναι σημαντικό είναι να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Γνωρίζουμε ότι η ΧΒΒ.1.5 είναι έως και 20% πιο μεταδοτική από τις άλλες υποπαραλλαγές, κάτι που σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να προκαλέσει έξαρση κρουσμάτων. Όμως αυτό που θέλουμε είναι να μην προκαλέσει σοβαρά περιστατικά και νοσηλείες, κάτι που θα αποφευχθεί εφόσον έχουν εμβολιαστική κάλυψη οι πιο ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι και τηρήσουμε μέτρα προστασίας όλοι μας” λέει στο protothema.gr o καθηγητής Φαρμακαλογίας του Δημοκριτειου Πανεπιστημίου Θράκης,
κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

“Εάν ακολουθηθούν οι συστάσεις και τα μέτρα, το πέρασμα της Kraken δεν θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση που τώρα βιώνουμε με τον κορωνοιό. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η θωράκιση των ευάλωτων. Και προς την κατεύθυνση αυτη συμβάλουν τα εμβόλια, η χρήση μάσκας, αλλά και η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων που ειναι διαθέσιμα. Υπάρχει αυτό το σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να βοηθήσουμε όποιον νοσεί υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούν νοσήματα ή η ηλικία. Είναι σημαντικό οι γιατροί να συνταγογραφούν το αντιικό φάρμακο” καταλήγει ο καθηγητής.