Ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που προς το παρόν αποκαλούν «Κράκεν», όπως αναφέρει η Daily Mail, είναι «η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η τελευταία υποπαραλλαγή – ένα άλλο παρακλάδι της Omicron με την επίσημη ονομασία XBB.1.5 – έχει ήδη επικρατήσει στις ΗΠΑ, όπου πιστεύεται ότι ευθύνεται για το 70% περίπου των νέων λοιμώξεων στις χειρότερα πληγείσες περιοχές και για 4 στις 10 συνολικά.
Σύμφωνα με τη Daily Mail τώρα η υποπαραλλαγή «Κράκεν» έχει αρχίσει να σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι των ανταγωνιστικών στελεχών.
Υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 ή Κράκεν -Ηπια όπως η Ομικρον, προς το παρόν
Το θετικό, στην όλη αυτή ιστορία, όπως υπογραμμίζει και η Daily Mail είναι ότι ότι XBB.1.5 φαίνεται να είναι εξίσου ήπια με την Ομικρον και τις προηγούμενες παραλλαγές της.
Η ανησυχία για το XBB.1.5 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ.
Γιατί φοβίζει τον ΠΟΥ η υποπαραλλαγή Κράκεν
Η Dr. Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για το Covid, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη: «Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της ανάπτυξής του, ιδίως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ… ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει αντικαταστήσει γρήγορα άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν..
Η ανησυχία μας είναι το πόσο μεταδοτική είναι… και όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να μεταλλαχθεί».
Η Daily Mail γράφει ότι αυτό που φαίνεται να τρομάζει τον ΠΟΥ επί του παρόντος είναι η προοπτική η παραλλαγή XBB.1.5 να αποτελεί την πύλη για μια πιο «δύσκολη» παραλλαγή. Και αυτό γιατί όσο περισσότερες λοιμώξεις συμβαίνουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.
Σαρώνει τις ΗΠΑ η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού
Στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έδειξαν ότι το στέλεχος βρίσκεται πίσω από το 41% των κρουσμάτων στην Αμερική.
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία από το GISAID και το CoVariants.org δείχνουν ότι το XBB.1.5 ήταν υπεύθυνο για λίγο λιγότερο από το 8% των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες έως τις 2 Ιανουαρίου.
Νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου Sanger δείχνουν ότι το XBB.1.5 βρίσκεται πίσω από τα μισά κρούσματα σε περιοχές του ΗΒ με έξαρση.
Το XBB.1.5 έχει επίσης εντοπιστεί σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ινδία.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής XBB.1.5 μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις που τον βοηθούν να μολύνει ευκολότερα τους ανθρώπους και να αποφεύγει την προστασία από τον εμβολιασμό και τις προηγούμενες μολύνσεις. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα νοσήσουν βαριά, αφου υπάρχει η προστασία από τον εμβολιασμό.
Κάλεσμα αφύπνισης η νέα υποπαραλλαγή, με τον Covid δεν πρέπει να εφησυχάζουμε
Ο καθηγητής Lawrence Young, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick, δήλωσε στη MailOnline ότι η εμφάνιση του στελέχους αποτελεί «κάλεσμα αφύπνισης».
«Η παραλλαγή XBB.1.5 είναι εξαιρετικά μολυσματική και οδηγεί σε αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.
Η εξασθένηση της ανοσίας, η μεγαλύτερη ανάμειξη σε εσωτερικούς χώρους λόγω του κρύου και η έλλειψη άλλων μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, συμβάλλουν επίσης σε αυτό το κύμα μόλυνσης στις ΗΠΑ».
«Δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί αυτή η παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν πληθυσμό που έχει εκτεθεί προηγουμένως σε άλλες παραλλαγές του Omicron και όπου πολλοί από τους άνω των 50 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά, αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης – μια έντονη υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε σχετικά με το Covid».
Τι είναι το Κράκεν
*«Κράκεν», από το Wikipedia: Το κράκεν είναι μυθικό κεφαλόποδο πλάσμα/τέρας της θάλασσας και ανήκει στους Σκανδιναβικούς θρύλους. Σύμφωνα με νορβηγικές ιστορίες, το Κράκεν κατοικεί στις ακτές της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας και τρομοκρατεί όσους ναυτικούς τύχει να περάσουν απο κοντά του. Οι αρχές λένε ότι ο μύθος μάλλον ήρθε με τα χρόνια απο την θέαση γιγαντιαίων καλαμαριών που μπορούν να φτάσουν εως και 15 μέτρα (50 πόδια) μάκρος.