Ανησυχούν οι επιστήμονες για την «τριδημία» γρίπης, RSV και κορωνοϊού - Τρόποι προφύλαξης

Τον προβληματισμό του ότι οι ιώσεις της γρίπης, του RSV και του κορωνοϊού θα βρουν το ανοσοποιητικό των πολιτών ανεκπαίδευτο, με αύξηση της μεταδοτικότητας και πιθανές επιπτώσεις ειδικά για τους ευάλωτους, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

«Τα προηγούμενα δύο χρόνια ήμασταν με τις μάσκες και είμαστε σαν μια ομάδα ποδοσφαίρου που έρχεται από διακοπές, αρχίζει τις προπονήσεις και δεν βλέπεται στους αγώνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ενδεχομένως αυτό θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και πιθανότατα και τα βαριά περιστατικά τουλάχιστον στους ευάλωτους, προειδοποίησε.

Εμβολιασμός για γρίπη και κορωνοϊό, μάσκα για τον RSV

«Για γρίπη και κορωνοϊό κάνουμε εμβολιασμό, για τον RSV δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο, μόνο η μάσκα μάς σώζει. Όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούμε, πρέπει να εμβολιαστούμε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου», τόνισε ο καθηγητής. Θα πρέπει να εμβολιαστούμε με την επικαιροποιημένη δόση για τον κορωνοϊό, πρόσθεσε.

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ποιους βλάπτει

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, βλάπτει παιδιά κάτω των πέντε ετών, ευάλωτους στο ανοσοποιητικό και υπέργηρους και είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες, εξήγησε ο κ. Τζανάκης. Όλα τα παιδιά, όλοι μας, διευκρίνισε, έχουμε περάσει RSV ως παιδιά, μπορεί να εξελιχθεί σε αναπνευστικά ανεπάρκεια σε όσους έχουν συννοσηρότητες και άλλα προβλήματα υγείας. «Είναι μια λοίμωξη που την ξέραμε και την ξέρουμε, τα παιδιά την περνάνε κάθε χρόνο», υπογράμμισε.

«Τριδυμία είναι ιατρικός καρδιολογικός όρος που αναφέρεται σε αρρυθμίες, κάκιστα χρησιμοποιείται για να πούμε ότι έχουμε τριπλή πανδημία, είναι άκυρος ο όρος», ξεκαθάρισε πάντως ο καθηγητής Πνευμονολογίας.