Kορωνοϊός: Στα 300.000 τα ενεργά κρούσματα - Σε χαμηλά επίπεδα οι σοβαρές λοιμώξεις

Συνεχίζεται  σταθερά  η αποσύνδεση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων – Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, όπως και όλη η νησιωτική χώρα στο Αιγαίο και το Ιόνιο – «Τα μονοθεματικά νοσοκομεία covid του ΕΣΥ δεν θα ισχύσουν στην επόμενη φάση της επιδημίας», τονίζει ο Θάνος Πλεύρης

Με περισσότερες από 350 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας διανύθηκε το περασμένο 24ωρο, αποτυπώνοντας την επίπτωση της ταχείας κυκλοφορίας του κορωνοϊού κυρίως στους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους. Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διατυπώνουν ισχυρή σύσταση για τη χορήγηση δεύτερης ενισχυτικής δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -σύσταση που στη χώρα μας βρίσκει χαμηλή απήχηση.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.181, με την πλειονότητα να βρίσκονται σε απλές κλίνες. Σχεδόν 1.710 ασθενείς νοσηλεύονται στις κλίνες που έχουν δεσμευθεί για τις ανάγκες της επιδημίας.

Τα αριθμητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας ότι σταθερά συνεχίζεται η αποσύνδεση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων. Παρότι τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη Covid, αγγίζουν αυτήν την περίοδο τις 300.000, οι σοβαρές λοιμώξεις που χρειάζονται νοσηλεία κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως.
Εξίσου θετικό θεωρείται από τους αρμόδιους ότι, αν και καταγράφονται καθημερινά περισσότερες από 350 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των εξιτηρίων δεν καταγράφει μεγάλη απόκλιση.

Η πίεση που δέχονται και πάλι οι κλινικές στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία Covid αλλά και το βάρος της διαχείρισης non covid περιστατικών, πολλά από τα οποία ήταν προγραμματισμένα, έχει οδηγήσει σε επικαιροποίηση των σχεδίων που ίσχυαν και στα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Το σύστημα δημόςιας υγείας ανακατανέμει τις κλίνες και τις κλινικές του επιχειρώντας να περιθάλψει και να προτεραιοποιήσει όλους τους ασθενείς και ενεργοποιείται η νοσηλεία non covid περιστατικών σε δομές του ιδιωτικού τομέα υγείας. Συμφωνα μάλιστα, με τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, το επιχειρησιακό μοντέλο για τη νοσηλεία των covid περιστατικών ενδέχεται να αλλάξει από το ερχόμενο φθινόπωρο, με τον σχεδιασμό να εντάσσει όλες τις δομές αδιακρίτως στο σύστημα περίθαλψης covid. «Τα μονοθεματικά νοσοκομεία covid του ΕΣΥ δεν θα ισχύσουν στην επόμενη φάση της επιδημίας και εξετάζεται η δυνατότητα της επιλογής του ιδιωτικού νοσοκομείου από τους ίδιους τους ασθενείς» ανέφερε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Πλεύρης.

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, όπως και όλη η νησιωτική χώρα στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Ωστόσο, το αποτύπωμα των δεκάδων χιλιάδων μολύνσεων είναι πιο έντονο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στο λεκανοπέδιο. Σταθερά τον τελευταίο μήνα οι περισσότερες εισαγωγές καταγράφονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ενδεικτικά, χθες έγιναν 37 εισαγωγές στο Λαϊκό, 22 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας18 στο Σωτηρία15 στο Σισμανόγλειο12 στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. Επίσης, έγιναν 9 εισαγωγές παιδιών στα Παιδιατρικά νοσοκομεία.

Άλλες 30 εισαγωγές έγιναν στα νοσοκομεία της Κρήτης, ενώ κινητικότητα καταγράφηκε στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Καλαμάτας, Ιωαννίνων.

Τους 472 έχουν φτάσει οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid που χρειάζονται νοσηλεία σε ειδικές Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ). Σύμφωνα με την προχθεσινή, εβδομαδιαία πλέον, έκθεση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ήταν 109.