Σύψας: Ο επόμενος εφιάλτης για το ΕΣΥ θα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις - Υψηλή ανθεκτικότητα μικροβίων

Η κατάχρηση αντιβιοτικών, αλλά και η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες της Υγείας οι κυριότεροι λόγοι για την εξάπλωσή των πολυανθεκτιών μικροβίων – Ο καθηγητής είπε ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με covid οφείλεται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις – Η αναφορά στον μύκητα Candida Auris

Οι ενδονοσοκομειακες λοιμώξεις αποτελούν το επόμενο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, τόνισε ο καθηγητής κ. Νικόλαος Συψας, κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων που διοργανώνει από σήμερα Πέμπτη έως και την Κυριακή 8 Μαϊου η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων στην Αθήνα.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για «έκρηξη» λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια κατά τη διάρκεια της επιδημίας και για «μεγάλη επιδείνωση» στον αριθμό των λοιμώξεων. Αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ενοχοποιούνται για αυτήν την  επιδεινούμενη εικόνα η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντός κι εκτός νοσοκομείου, η κακή υγιεινή των χεριών από τους επαγγελματίες της  Υγείας αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι.

«Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους. Ξέφυγε γιατί οι καθ’  ύλην αρμόδιοι έπρεπε να ασχοληθούν με τον κορωνοϊό, ρίχτηκαν στη μάχη της επιδημίας», είπε ο κ. Συψας. Τόνισε δε ότι είναι βέβαιο πως ποσοστό θανάτων στους νοσηλευόμενους με Covid-19 οφείλεται στα πολύανθεκτικά μικρόβια από τα οποία μολύνθηκαν.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο, είπε ο καθηγητής, κάνοντας ειδική αναφορά στον ζυμομύκητα  Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019 και θεωρείται ιδιαίτερα ανθετικός στην φαρμακευτική αγωγή. «Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Σύψας.

Καταλήγοντας ο καθηγητής ανέφερε  ότι Επιτροπή του Συστήματος Υγείας της Βρετανίας(NHS) προβλέπει ότι το 2050 το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα πολύανθεκτικά μικρόβια.