Πως θα καταλάβετε σαν γιατρός αν κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό - Τα κριτήρια για τη θρομβόλυση

Ένα χρηστικό γράφημα για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και τα κριτήρια για την έναρξη θρομβόλυσης μέσα στις πρώτες ώρες του επεισοδίου, έχει εκπονήσει το ΕΚΑΒ για τους διασώστες του.

Το ΕΚΑΒ έχει εκδόσει για τους διασώστες και τα πληρώματα των ασθενοφόρων τα κριτήρια αναγνώρισης των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και μπορούν να επωφεληθούν από τη σωτήρια θεραπεία της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης.
Πρόκειται για μία μέθοδο κατά την οποία μπορούν να “διαλυθούν” οι θρόμβοι που προκάλεσαν το εγκεφαλικό επεισόδιο, αρκεί ο ασθενής να εισαχθεί εγκαίρως σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, από τη θεραπεία αυτή δεν μπορούν να ευεργετηθούν όλοι οι ασθενείς καθώς εξαιρούνται όσοι παίρνουν αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα.
Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αντιμετώπισης των εγκεφαλικών, οργανώθηκε σε συνεργασία με το ΚΕΠΥ/ΕΚΑΒ, ένα κυλιόμενο πρόγραμμα εφημεριών για 9 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 10 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και για 6 Νευρολογικές και 1 Παθολογική Κλινική σε 5 δημόσια νοσοκομεία του νομού Θεσσαλονίκης, για την επείγουσα θρομβόλυση.

Υπάρχουν ακόμη 27 κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλαδική Επικράτεια τα οποία χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση και έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Αρχείο Καταγραφής Ενδοφλέβιων Θρομβολύσεων για ασθενείς με Ισχαιμικό ΑΕΕ. Επίσης αναμένεται να ενταχθούν στο σχεδιασμό άλλα 10 κέντρα μηχανικής θρομβεκτομής σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Δείτε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και τα κριτήρια για τη θρομβόλυση: