Μανωλόπουλος για «χάπι βιασμού»: Μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο - Πώς μπορεί να ανιχνευτεί

Για το «χάπι του βιασμού», με αφορμή την υπόθεση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη, μίλησε σήμερα ο καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ,  ένα εκ των δυο χαπιών που προκαλούν νάρκωση ( το γ-υδροξυβουτυρικό οξύ) είναι τόσο επικίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.«Όποιος το χρησιμοποιεί θα πρέπει να ελέγχεται όχι μόνο για την εγκληματική πράξη του βιασμού, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ωστόσο ότι μπορεί να ανιχνευτεί για λίγα 24ωρα στα ούρα, για κάποιες ώρες στο αίμα αλλά και εβδομάδες μετά στο τριχωτό της κεφαλής .

Όπως είπε, προκαλεί καταστολή, χαλάρωση των αντιστάσεων αλλά και απώλεια μνήμης. «Συνήθως μπορεί να έρθουν κάποιες εικόνες στο άτομο, αλλά το διάστημα αυτό παραμένει σκοτεινό», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Είναι άχρωμο άοσμο άγευστο, σε 20 λεπτά ξεκινά η δράση του και ανάλογα με την δόση μπορεί να κρατήσει από 3 έως και 8 ώρες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα πως το ένα χάπι είναι ισχυρό υπνωτικό και μπορεί να συνταγογραφηθεί πολύ σπάνια σε περιπτώσεις ισχυρής αϋπνίας, ενώ το άλλο έχει αποσυρθεί με αυτό να σημαίνει πως αντλείται από παράνομα κανάλια μέσω ίντερνετ.