Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή από το Καμερούν που εντοπίστηκε στη Γαλλία

Τις πρόσφατες αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, που περιγράφουν την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, της παραλλαγής από το Καμερούν, σε επτά ενήλικες και πέντε παιδιά στην ίδια γεωγραφική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, συνοψίζει σε ανάρτησή του στο Facebook o Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Επί του παρόντος, όπως τονίζει, η παραλλαγή αυτή (ΙΗU ή B.1.640.2) δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές και δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή υπό έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα διεθνή ΜΜΕ μεταφέρουν την είδηση με βάση μια σχετική προδημοσίευση. Η μελέτη περιγράφει πως η παραλλαγή που ανιχνεύτηκε και ονομάστηκε από τους ερευνητές παραλλαγή “IHU”, παρουσιάζει πολλαπλές μεταλλάξεις και άλλες αλλαγές, εκ των οποίων αρκετές στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία στοχεύουν τα εμβόλια.

Ο πρώτος φορέας που ανιχνεύθηκε, είχε επιστρέψει πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Καμερούν. Πρόκειται για έναν άνδρα, εμβολιασμένο, που έκανε τεστ κάπου στα μέσα Νοεμβρίου, την επόμενη ημέρα αφότου είχε κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Η παραλλαγή πιστοποιήθηκε στις 9/12/2021 και πολύ γρήγορα μετά από αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι άλλες 11 περιπτώσεις. Η μελέτη ασχολείται με τον χαρακτηρισμό των μεταλλάξεων και της παραλλαγής και δεν δίνει στοιχεία για την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία όσων πιστοποιήθηκε πως κόλλησαν αυτή την παραλλαγή. Και τα 12 δείγματα είχαν συλλεχθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «αυτό που βλέπουμε εδώ όμως, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εμφανίσεις παραλλαγών. Επίσης το πώς μπορούν να μεταδοθούν σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ερχόμενες μέσω ενός μοναδιαίου κρούσματος μετά από ταξίδι από το εξωτερικό, και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιδημιολογική εποπτεία στην κοινότητα».

Καταλήγει ότι «οι παραλλαγές του κορονοϊού δημιουργούν σε όλους μια μόνιμη ανησυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο της μείωσης της προστασίας από τα εμβόλια. Το σημαντικό όμως είναι να μένουμε έγκυρα ενημερωμένοι. Κυρίως όμως να μην απαξιώνουμε τα στοιχεία που έχουμε ήδη για την προστασία από τα εμβόλια, που πιστοποιούν την αξία του εμβολιασμού έναντι όσων παραλλαγών χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε ως τώρα».