Ενθαρρυντικά δεδομένα βρετανικής μελέτης για την Όμικρον - Μικρότερος έως και 45% ο κίνδυνος νοσηλείας για τους φορείς της

Μικρότερος κατά 40-45% είναι ο κίνδυνος να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με μια έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Γενικά, βρίσκουμε ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος νοσηλείας με την Όμικρον, συγκριτικά με τη Δέλτα, σε όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά την περίοδο της μελέτης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα από τα επιβεβαιωμένα, με μοριακό τεστ, κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αγγλία στο διάστημα 1-14 Δεκεμβρίου.

Μια άλλη μελέτη, από τη Νότια Αφρική, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ότι όσοι διαγνώστηκαν στη χώρα αυτήν με την παραλλαγή Όμικρον κατά το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο από εκείνους που είχαν προσβληθεί από κάποια άλλη παραλλαγή κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές του Imperial College ανέφεραν ότι ο κίνδυνος οποιασδήποτε επίσκεψης σε νοσοκομείο για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον είναι κατά 20-25% μικρότερος σε σύγκριση με εκείνους που μολύνθηκαν από τη Δέλτα. Σημείωσαν ωστόσο ότι η μείωση των νοσηλειών πρέπει να εξισορροπηθεί με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από την Όμικρον, επειδή μειώνεται η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια και η φυσική ανοσία.

Σήμερα η Βρετανία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά αφότου έγιναν ευρέως διαθέσιμα τα διαγνωστικά τεστ, περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα της Covid-19.

Οι ερευνητές λένε ότι οι εκτιμήσεις τους από τη μελέτη που έκαναν υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν κάνει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου παραμένουν προστατευμένοι απέναντι στη νοσηλεία, έστω και αν η προστασία έναντι της μόλυνσης χάνεται σε μεγάλο βαθμό έναντι της παραλλαγής Όμικρον.