Μπουρλά: Την Άνοιξη το χάπι για τον Covid-19 - Ετοιμάζεται εμβόλιο για την Όμικρον

Την Άνοιξη θα είναι διαθέσιμο το χάπι κατά του κορωνοϊού, όπως αποκάλυψε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, στην τηλεόραση του ANT1. Το χάπι θα είναι για όσους νοσούν και από τους τους 10 νοσούντες, που θα το πάρουν,  ο ένας θα μπει νοσοκομείο, όπως ξεκαθάρισε. 

«Το χάπι θα είναι για τους αρρώστους από κορωνοϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα», τόνισε ο κ. Μπουρλά μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω».

«Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο», τόνισε ο Αλμπερτ Μπουρλά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη η Pfizer έδωσε στη δημοσιότητα μία πολυαναμενόμενη μελέτη για το χάπι ενάντιας τον κορωνοϊό που επιβεβαίωνε ότι βοηθά στην αποφυγή της σοβαρής νόσησης. «Είμαστε βέβαιοι ότι, εάν εγκριθεί, αυτή η πιθανή θεραπεία θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να βοηθήσει στην καταστολή της πανδημίας», είχε δηλώσει με αφορμή τη μελέτη ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Αλμπερτ Μπουρλά – Η Ομικρον πιθανότατα θα επικρατήσει - Εμβόλιο κι αντιικό χάπι τον Μάρτιο - ΤΑ ΝΕΑ

Ετοιμάζεται ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον

Στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο CEO της Pfizer, επεσήμανε πως η εταιρία ήδη έχει δημιουργήσει εμβόλιο για τη μετάλλαξη Όμικρον ωστόσο, όπως είπε, μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

Αναφέρθηκε όμως με έμφαση και στην μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον.

«Όσο πιο μεγάλη είναι η δεξαμενή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να δούμε νέες μεταλλάξεις στη συνέχεια. Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι η Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%», δήλωσε ο κ. Μπουρλά.