Ίσως χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου λόγω της Όμικρον, τονίζει ο Μπουρλά

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για χορήγηση και τέταρτης δόσης εμβολίου για καλύτερη προστασία ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον, άφησε ο CEO της Pfizer Inc Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Independent ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί μια τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό για καλύτερη προστασία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, καθώς οι αρχικές μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την προστασία των αντισωμάτων με δύο δόσεις.  Η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει μεν ελαφρά συμπτώματα, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία περίμενε να δει δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να καθορίσει εάν θα απαιτηθούν πρόσθετες δόσεις ειδικά για την Όμικρον.

«Όταν δούμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, [θα προσδιορίσουμε] εάν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση», είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά στο Squawk Box του CNBC, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η Pfizer δημοσίευσε ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν χαμηλότερη ικανότητα να καταπολεμούν την Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, ενώ ένα τρίτο εμβόλιο βελτίωσε σημαντικά την προστασία. Τα ευρήματα ήταν σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική από γιατρούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της παραλλαγής που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά περισσότερα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.

Από την πλευρά του ο Άλμπερτ Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση αναμένεται να κυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός άλλου κύματος λοιμώξεων.

«Μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία πιστεύω», τόνισε και πρόσθεσε ότι θεραπείες όπως το από του στόματος αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid-19 κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Άλμπερτ Μπουρλά είχε αναφέρει πως μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση, αλλά εκτίμησε ότι θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη. Τώρα ωστόσο είπε ότι ίσως είναι αναγκαίο να γίνει νωρίτερα. «Με την Όμικρον, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστούμε να γίνει πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι η Pfizer αξιολογεί εάν χρειάζονται προσαρμογές στο τρέχον εμβόλιο για την παροχή καλύτερης προστασίας έναντι της παραλλαγής Όμιρκον ή άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή εάν θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό εμβόλιο.

 

Διαβάστε ακόμα: Η 3η δόση εμβολίου της Pfizer, μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο θανάτου