Η Όμικρον εξουδετερώνεται με την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer

Μια ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα εργαστηριακής μελέτης δείχνουν ότι μια τρίτη δόση του εμβολίου τους παρέχει παρόμοιο επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην Όμικρον, συγκρίσιμο με δύο δόσεις κατά του αρχικού κορωνοϊού και άλλων παραλλαγών που έχουν εμφανιστεί.

Τα δείγματα αίματος από όσους έλαβαν μόνο την κύρια σειρά του εμβολίου, κατά μέσο όρο, είχαν 25πλάσια πτώση των αντισωμάτων κατά της νέας παραλλαγής. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να μην επαρκούν για την προστασία από τη μόλυνση με την μετάλλαξη Όμικρον, ανέφεραν οι εταιρείες.

Υπενθυμίζεται πως καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να προσδιορίσουν πώς θα δράσουν τα διαθέσιμα εμβόλια εναντίον της.

Οι εταιρείες ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά. Τα ευρήματα καταγράφηκαν λεπτομερώς σε δελτίο τύπου και τα πλήρη δεδομένα δεν έχουν γίνει ακόμη διαθέσιμα σε άλλους επιστήμονες για εξονυχιστική εξέταση, όπως σημειώνει το NBC.

Ωστόσο οι εργαστηριακές μελέτες είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Απαιτούνται επίσης άλλα δεδομένα για να καθοριστεί εάν χρειάζεται νέο εμβόλιο. Οι επιστήμονες πρέπει να κατανοήσουν ότι πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον (οι πρώιμες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Δέλτα), καθώς και τη νοσηρότητα που προκαλεί (τα πρώιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ασθένεια που προκαλείται από την μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια).

Τα αποτελέσματα των  Pfizer-BioNTech είναι τα πρώτα που ανακοινώθηκαν από τους κατασκευαστές εμβολίων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν λάβει δύο ή τρεις δόσεις του εμβολίου. Τα δείγματα ελήφθησαν τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση ή έναν μήνα μετά την ενισχυτική δόση.