«Yπερμεταδοτικό και ανθεκτικό στο εμβόλιο το στέλεχος Όμικρον», λέει ο καθηγητής Πρασσάς (Video)

Στα στοιχεία που συνδυάζει η παραλλαγή Όμικρον και τα οποία ανησυχούν τους επιστήμονες, αναφέρθηκε σήμερα ο Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς, αναλύοντας την πρόκληση της αντιμετώπισης του νέου αυτού στελέχους.

Αρχικά, ο καθηγητής, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε τρεις παραμέτρους που κάνουν έναν ιό πιο απελητικό:

  1. πόσος μεταδοτικός είναι
  2. πόσο ανοσοϋπεκφυγικός είναι, πόσο μπορεί δηλαδή να κρυφτεί από τα αντισώματα που έχουμε αναπτύξει μέσω του εμβολιαστού και
  3. πόσο βαριά μπορεί να είναι η νόσηση από αυτόν.

Όπως ανέφερε, ωστόσο, ο κ. Πρασσάς,  εάν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δεν γνωρίζουμε πόσο χειρότερο είναι το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με τα τρία ήδη γνωστά στελέχη κορωνοιού.

«Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγάλη ανησυχία είναι ότι έχουμε κάποιες σοβαρές ενδείξεις, κατά βάση όσον αφορά την δυναμική που έχει το συγκεκριμένο στέλεχος να υπεκφεύγει της προσοχής των εμβολιακών αντισωμάτων» πρόσθεσε και σημείωσε πως το στέλεχος όμικρον δείχνει μάλιστα να το καταφέρνει αυτό, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά βλέπουμε ένα στέλεχος που έχει καταφέρει να εκτοπίσει σε μια περιοχή το υπερμεταδοτικό, όπως λέγαμε, δέλτα» τόνισε. Όπως εξήγησε μέχρι τώρα παρατηρούσαμε πως οι μεταλλάξεις του κορωνοιού, θα μπορούσε να λεχθεί πως, ανήκαν σε δύο σχολές. Η πρώτη αφορούσε υπερματαδοτικές μεταλλάξεις και η δεύτερη μεταλλάξεις ανθεκτικές στο εμβόλιο.

Με βάση το παραπάνω αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η παρατήρηση πως η μετάλλαξη όμικρον είναι υπερμεταδοτική και ταυτόχρονα ανθεκτική στο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής τόνισε πως, εφόσον λάβουμε υπ’ όψιν τις στοιχεία που συνηγορούν στο ότι το στέλεχος όμικρον είναι πιο μεταδοτικό, εάν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, είναι εθνικής σημασίας η προσπάθεια να ρίξουμε τον δείκτη μεταδοτικότητας αρκετά κάτω από αυτό το νούμερο.

«Ώστε να έχουμε ένα μικρό παραθυράκι σε περίπτωση που έρθει το όμικρον να μην πλημμυρίσει ακόμη περισσότερο το σπίτι μας», είπε. «Είναι μια κρίση συλλογικής υγείας», συμπλήρωσε.

Να επιστρατεύσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε

Ο κ. Πρασσάς σημείωσε πως ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ βασικό εργαλείο, αλλά έχουμε επίσης τις μάσκες, την αποφυγή συνωστισμού, το αυξημένο testing, ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Όπως τόνισε, αν αυτή τη στιγμή ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι κοντά στο 1, «οφείλουμε, είναι εθνικής σημασίας, να τον ρίξουμε αρκετά κάτω από το 1, ώστε να έχουμε ένα παραθυράκι όταν έρθει η Όμικρον, ώστε να μην πλημμυρίσουμε ακόμη περισσότερο το σπίτι μας».

Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής σημείωσε πως τα εμβόλια θα παρέχουν πάντα έναν βαθμό προστασίας. «Η ανοσία, γενικότερα, δεν είναι άσπρο-μαύρο και καμιά μετάλλαξη δεν μπορεί να σβήσει τελείως τις ανοσίες που έχουμε», είπε.

Εκείνο που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν η μετάλλαξη Όμικρον «μπορεί να ακυρώσει κάποιες από τις γραμμές αντισωμάτων που έχουμε φτιάξει» είπε, και πρόσθεσε στην εξίσωση και το ερώτημα «Πώς αυτό θα ερμηνευτεί στην προστασία από νόσηση ανά ηλικιακή ομάδα».

«Kλειδί» o εμβολιασμός – Το παράδειγμα του Οντάριο

Παράλληλα, φέροντας ως παράδειγμα την πόλη όπου ζει, το Οντάριο, μια πόλη 15.000.000 κατοίκων, ο Ιωάννης Πρασσάς σημείωσε πως με 91% εμβολιαστική κάλυψη, ο αριθμός των θανάτων τον τελευταίο χρόνο είναι σημαντικά περιορισμένος.

«Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης», σημείωσε. Σύμφωνα με εκτίμησή του, με ποσοστό εμβολιασμού άνω του 90%, ο ιός δεν βρίσκει πάτημα να διαδοθεί μαζικά.

«Πρέπει να πάμε πάνω από το 90%. Πώς θα το πετύχουμε αυτό αφού ο πληθυσμός έχει μπλέξει στα δίχτυα της παραπληροφόρησης; Ο τρόπος είναι η πίεση. Δεν υπάρχει η παραμικρή πλέον αμφιβολία ότι τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα», συμπλήρωσε ο κ Πρασσάς.