Σε ασθενή με AIDS «γεννήθηκε» πιθανότατα η Όμικρον - Τι βλέπουν οι ειδικοί

Ο εντυπωσιακά υψηλός αριθμός μεταλλάξεων της μετάλλαξη Όμικρον του νέου κορωνοϊού ίσως σημαίνει πως προήλθε από ασθενή με HIV, όπως εκτιμούν όλο και περισσότεροι επιστήμονες

Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, επικαλούμενος ευρήματα δημοσιευμένα από έρευνες για άλλες περιπτώσεις, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό αυτό το σενάριο.

Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Βατσλ.

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει», συνέχισε.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» ανησυχεί τους επιστήμονες | Περιβάλλον & Επιστήμη |  DW | 26.11.2021

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, ο συνδυασμός των οποίων εντέλει δίνει πλεονέκτημα στον ιό, εξήγησε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ενδεχόμενο ο ασθενής «μηδέν» της παραλλαγής Όμικρον να είναι φορέας ή ασθενής HIV/AIDS είχε αναφερθεί προ ημερών και το Bloomberg. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας επιστήμονας στο UCL Genetics Institute του Λονδίνου, ο Francois Balloux, σε δήλωσή του στο Science Media Centre υποστήριξε ότι η νέα μετάλλαξη πιθανώς να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης, ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία. Η Νότια Αφρική, υπενθυμίζεται, έχει 8,2 εκατομμύρια φορείς του HIV.

Το ίδιο σενάριο εξετάζεται και για την εκκίνηση της μετάλλαξης Βήτα, που ξεκίνησε πέρυσι στη Νότια Αφρική.

Την εκτίμηση ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να προήλθε μέσα από τη «διαρκή εξέλιξη σε ένα άτομο με χρόνιο νόσημα, προτού “ριχθεί” ξανά στον πληθυσμό» εξέφρασε και ο έμπειρος ερευνητής Τρέβορ Μπέντφορντ:

 

Στην Αφρική που ο ιός HIV θερίζει πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία

Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη Ουχάν της Κίνας, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών –πάνω από 30– μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Ορισμένες από τις μεταλλάξεις είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βατσλ, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων.

Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα, σημείωσε ο Γερμανός ανοσολόγος.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.

«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», συμπλήρωσε.