Από την Παρασκευή η χορήγηση μονοκλωνικών στην Ελλάδα - Σε ποιους θα δίνονται

Στα χέρια των επιστημόνων, που μάχονται τον κορωνοϊό, από την ερχόμενη Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021, τα μονοκλωνικά αντισώματα, ένα ακόμα ισχυρό όπλο κατά της Covid-19, με την χορήγησή τους, να ξεκινά πια και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, σε πρώτη φάση, το πιθανότερο είναι η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων να γίνεται σε 10 νοσοκομεία της Ελλάδας. Ούτως ή άλλως πρόκειται για θεραπεία, που γίνεται αποκλειστικά σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το ΟΡΕΝ, ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και για το λόγο αυτό ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.

Σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Δικαιούχοι της θεραπείας είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς, όπως μετέδωσε το OPEN.

Η Ελλάδα έχει παραλάβει 2.000 δόσεις

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες περίπου, η χώρα μας παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα έχουν παραληφθεί 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ. Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ινστιτούτου κινήθηκαν ταχύτατα, κατόπιν εντολής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις δόσεις που αναλογούν στη χώρα μας.

Σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του ΙΦΕΤ το φάρμακο

Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.

Διευκρινίζεται ότι στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.

Η χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς, ενώ το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Video που εξηγεί πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA – Μετά την 3η δόση διαρκεί περισσότερο η ανοσία

 

και: Αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις – Περισσότερα αντισώματα, μικρότερος κίνδυνος