Θ. Δημόπουλος για τρίτη δόση εμβολίου: Μειώνει κατά 95% την πιθανότητα μόλυνσης

Τα δεδομένα μελέτης της Pfizer που δείχνουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης από κορονωϊό μειώνεται κατά 95%, μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης, παρέθεσε σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής, η μελέτη συμπεριλάμβανε 10 χιλιάδες άτομα που είχαν λάβει τη 2η δόση και τυχαιοποιήθηκαν είτε να λάβουν την 3η δόση ή placebo (να μην κάνουν το εμβόλιο).

Για όσους έκαναν τρίτη δόση, δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος και μειώθηκε η πιθανότητα μόλυνσης κατά 95%: «Δηλαδή 6 άτομα στα 5 χιλιάδες που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν και νόσησαν ελαφρά, σε σχέση με 123 άτομα από αυτά που δεν έκαναν την 3η δόση», εξήγησε ο πρύτανης.

«Η σύσταση είναι η 3η δόση να γίνει το συντομότερο δυνατό μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης, ενώ η ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ιό μετά την 3η δόση είναι πολύ μεγαλύτερη σε αναλογία την προστασία που προσφέρουν οι δυο δόσεις, δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος μίλησε για τον μικρό φόβο εμφάνισης μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας που παρουσιάζεται συνήθως σε ενήλικες άνδρες μετά τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι σε πολύ πρόσφατη έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή η περίπτωση αφορά μόλις 2 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις.