Δυνατή ενίσχυση ανοσίας με την 3η δόση εμβολίου - Πόσο μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης

Κατά δύο τρίτα μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό η τρίτη δόση του εμβολίου, σε σύγκριση με τις δύο δόσεις, όπως διαπίστωσε μεγάλη έρευνα στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας REACT, που διεξήχθη από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ατόμων, η τρίτη δόση παρέχει σημαντική ώθηση στην ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Από τα άνω των 8.300 ατόμων που έκαναν ενισχυτική δόση του εμβολίου και μετείχαν στην έρευνα, μόνον τα 30 – δηλαδή ποσοστό 0,36% – μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στο διάστημα αυτό, ενώ σχεδόν 700 από την ομάδα των 68.000 που είχαν κάνει δύο δόσεις, προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ποσοστό 1,03%.

Έτσι οι ερευνητές αφότου  συνυπολόγισαν την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές του Imperial College London επεσήμαναν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πιθανότητα μόλυνσης στους τριπλά εμβολιασμένους μειώνεται κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν δύο δόσεις, επιβεβαιώνοντας και πρόσφατη ισραηλινή έρευνα για την αναγκαιότητα της ενισχυτικής δόσης.

Οι Αρχές στη Βρετανία είχαν ανάψει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πράσινο φως για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 50, υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και άλλες ευπαθείς, ενώ προ ημερών επέκτειναν το πρόγραμμα και στους άνω των 40. Σύμβουλοι της κυβέρνησης Τζόνσον λένε ότι τρίτη δόση μπορεί να χορηγηθεί και σε νεότερα άτομα, αλλά αναμένουν πιο συνολικά στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Στο μεταξύ η επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Αμάντα Πρίτσαρντ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία της σχεδιάζει ήδη προγράμματα χορήγησης τρίτης δόσης κάθε χρόνο στους πολίτες.

 

Διαβάστε ακόμα: Πανδημία χωρίς έλεος – Το 5ο κύμα θα είναι των εμβολιασμένων που δεν έκαναν 3η δόση