Μπουρλά σε CNN: 500.000.000 χάπια Pfizer για τον κορωνοϊό εντός του 2022 - Πότε θα υποβληθεί το αίτημα έγκρισης

Επιπλέον όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προστίθενται στη φαρέτρα της επιστήμης , καθώς μετά το εμβόλιο στη μάχη μπαίνει πλέον και το αντιικό φάρμακο της Merk, το οποίο θα χορηγείται στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα,  νωρίτερα μέσα στη μέρα,  έγινε γνωστό ότι η Pfizer ανέπτυξε ένα χάπι το οποίο μειώνει κατά 89% τις νοσηλείες αλλά και τους θανάτους σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, από την πλευρά του, μιλώντας στο CNN, έκανε λόγο για «μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»,  αναφέροντας λεπτομέρειες για το νέο αυτό φάρμακο

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άλμπερτ Μπουρλά στο CNN:

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ – Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer:  Νομίζω ότι πρόκειται για σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα. Μάλιστα τα νέα έρχονται σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ανακοινώσαμε μια άλλη σημαντική καινοτομία. Στις 9 Νοεμβρίου πέρυσι ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του εμβολίου, και σήμερα ανακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι από αυτή την ομάδα ασθενών αντί να πάνε οι 10 στο νοσοκομείο, θα πάει μόνο ένας και ελάχιστοι ή κανένας θα πεθάνει. Άρα, η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές.

ΤΖΟΝ ΜΠΕΡΜΑΝ – Δημοσιογράφος CNN:  Πότε πιστεύετε ότι το χάπι θα εγκριθεί;

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11).


Δημοσιογράφος CNN: Πόσα χάπια τέτοιου είδους μπορείτε να παράγετε προσεχώς; Πότε θα δούμε την αγορά να γεμίζει με χάπια;

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: Αναμένουμε ότι θα παράξουμε 500 εκατομμύρια χάπια τον επόμενο χρόνο, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες. Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ.

Δημοσιογράφος CNN: Πόσα θα έχουμε τον Ιανουάριο του 2022;

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά το πρώτο μισό του έτους περιμένω περίπου τα μισά από τα 50 εκατ. άρα, ίσως λίγο λιγότερα από 25 εκατομμύρια.

Δημοσιογράφος CNN: Δεν κάνετε πλέον δοκιμές, τις σταματήσατε, σωστά;

ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ: Στην πραγματικότητα σταματήσαμε τις δοκιμές στην έρευνα που αφορά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουν συννοσηρότητες, που έχουν κι άλλες ασθένειες μαζί με τον κορωνοϊό.

Συνεχίζουμε τις δοκιμές σε δύο άλλες έρευνες, για τις οποίες θα γνωρίζουμε στις αρχές του 2022. Η πρώτη είναι για ασθενείς, χωρίς υποκείμενα (νοσήματα). Άνθρωποι που κόλλησαν COVID, αλλά δεν έχουν για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτός από COVID.

Η άλλη (έρευνα) έχει να κάνει με την προστασία των επαφών, όπως για παράδειγμα, αν κάποιος κολλήσει, δίνουμε χάπι όχι μόνο στον ασθενή, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν μαζί του.