Πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό οι έγκυες - «Απόλυτα ασφαλής ο εμβολιασμός» τονίζουν οι ειδικοί

 Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει ανεμβολίαστες έγκυες και μετά τον πρόσφατο χαμό μιας 38χρονης εγκύου από την Κατερίνη, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και διαβεβαιώνουν ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις γυναίκες που κυοφορούν.

«Οι γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοιό», ανέφερε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος.

Όπως εξήγησε, θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς οι επιπλοκές του κορωνοϊού σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι σοβαρότερες.

«Ο εμβολιασμός είναι απόλυτα ασφαλής για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, για τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από το πιο τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι, για τις γυναίκες που θηλάζουν για τις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», προσέθεσε.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο, έχει συζητηθεί εκτεταμένα σε όλα τα ιατρικά συνέδρια που συμμετέχουμε, έχει αναρτηθεί στο site της ελληνικής εταιρείας Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Όλες οι επιστημονικές οργανώσεις και της Αμερικής και της Αγγλίας και της Αυστραλίας και της ΕΕ συμφωνούν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές στην εγκυμοσύνη», συμπλήρωσε ο καθηγητής,  υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των γυναικών που εγκυμονούν, που είναι μια γενικευμένη ανησυχία για οτιδήποτε καινούριο.

«Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η λάθος συμβουλευτική των συναδέλφων μου, γιατί έχω διαπιστώσει κι εγώ ότι υπάρχουν συνάδελφοι να συμβουλεύουν γυναίκες να μην κάνουν το εμβόλιο, έχω δει συναδέλφους που δουλεύουν σε εμβολιαστικά στα οποία έχω στείλει με έγγραφο μου δικές μου ασθενείς, να τις διώχνουν και να τους λένε ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές και αυτό νομίζω είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί», σημείωσε, επίσης, ο κ. Βλάχος.