«Ασφαλές και αποτελεσματικό» το χάπι της Merck λέει ο Θ. Δημόπουλος - Πότε και σε ποιους θα χορηγείται

Στα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του χαπιού της Merck κατά του κορωνοϊού, το οποίο έλαβε σήμερα το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα, μίλησε σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Είναι το πρώτο αντικό φάρμακο, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του ιού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» τόνισε ο κ. Δημόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου που μπορεί να προβλέψουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα.

Ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι το κυρίαρχο όπλο που έχουμε απέναντι στο ιό τα είναι εμβόλια και δεν πρέπει αυτή η «κατάκτηση» να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Αναφορικά με τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως λειτουργεί σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά την διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στην φάση της υπέρμετρης φλεγμονής .«Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε μάλιστα ότι σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μας προειδοποιούν για βαριά νόσηση , όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, συννοσηρότητες , νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (και άρατην έγκριση του φαρμάκου και για τη χώρα μας), όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

«Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο, ενώ θα δούμε και τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό όπως γίνεται συνήθως», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: Ο ΕΜΑ ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της Merck στην Ευρώπη