Εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ η χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αναμνηστική δόση του εμβολίου της εταιρείας Moderna για την Covid-19 μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους άνω των 18 ετών τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Το εμβόλιο αυτό είναι το δεύτερο που εγκρίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού μελετήθηκαν τα δεδομένα που δείχνουν ότι η τρίτη δόση του Spikevax, χορηγούμενη 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, οδήγησε στην αύξηση των αντισωμάτων στους ενήλικες, τα επίπεδα αντισωμάτων των οποίων έφθιναν, ανέφερε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του.

«Σύντομα» το αίτημα της Moderna για παιδιά 6-11 ετών

Η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η παιδιατρική εκδοχή του εμβολίου της κατά της Covid-19 προσφέρει ισχυρή ανοσιακή απόκριση και είναι ασφαλές στις ηλικίες 6-11 ετών. Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει «σύντομα» το αίτημα έγκρισης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα επίπεδα αντισωμάτων μετά τη χορήγηση δύο δόσεων του παιδιατρικού εμβολίου είναι συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφονται στους ενήλικες εμβολιασμένους, δείχνουν τα δεδομένα της εταιρείας, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα μπορούσε να εγκριθεί το εμβόλιο, αναφέρει το Reuters, επισημαίνοντας ότι η Moderna περιμένει ακόμα την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών για αδειοδότηση του αρχικού εμβολίου της για τις ηλικίες 12-17 ετών.

Η Pfizer προηγείται, καθώς το εμβόλιό της έχει εγκριθεί εδώ και μήνες για τις ηλικίες 12-18 ετών, ενώ η αίτησή της για παιδιατρικό εμβόλιο που προορίζεται για τις ηλικίες 5-11 ετών θα εξεταστεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Τρίτη.

Η παιδιατρική βερσιόν του εμβολίου της Moderna περιέχει 50 μικρογραμμάρια RNA, το μισό σε σχέση με το εμβόλιο για ενήλικες. Στην κλινική δοκιμή του συμμετείχαν 4.753 παιδιά.

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna έχουν συνδεθεί με σπάνια κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε νέους άνδρες, και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος ίσως είναι μεγαλύτερος με το εμβόλιο της Moderna, πιθανώς επειδή περιέχει περισσότερο mRNA.