Με το εμβόλιο της Pfizer η γ' δόση - Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

Η σύσταση για την 3η δόση που έχει ξεκινήσει ήδη και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στους υγειονομικούς και τις δομές ηλικιωμένων, είναι μετά την παρέλευση έξι μηνών από τις 2 δόσεις ή από τη μια δόση αν πρόκειται για το μονοδοσικό.

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το εμβόλιο θα είναι το mRNA της Pfizer για όλους (ακόμα και για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca).

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για όσους έχουν το εμβόλιο της J&J, καθώς -όπως είπε- θα είναι είτε με Pfizer είτε με J&J εκ νέου.

Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε γι άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους αλλά και την περίοδο του θηλασμού.

«Θα ήθελα να αναφερθώ στους γονείς, στο θέμα του φόβου για την γονιμότητα των κοριτσιών και των αγοριών λόγω του εμβολιασμού», είπε και επανέλαβε ότι «δεν επηρεάζουν και «δεν έχουν επιστημονική υπόσταση όσα λέγονται περί του αντιθέτου».

Η καθηγήτρια ανεφερόμενη στη γρίπη είπε ότι ο ιός της γρίπης δεν κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό δεν πρέπει να μάς δημιουργεί εφησυχασμό.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα μας θα λάβει φέτος 27,576 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της CoViD.

Η χώρα μας έχει δωρήσει 1,54 εκατομμύριο δόσεις AstraZeneca σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βοσνία, η Λιβύη, η Κένυα και η Αίγυπτος.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τους 12.080 000 εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς, 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.