Η Long Covid, ίσως είναι το νέο αυτοάνοσο

Εξόχως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα νέων μελετών για τη long covid (την επίμονη ή παρατεινόμενη covid), καθώς εμπλέκουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού στην ανάπτυξή των συμπτωμάτων της. Από την άλλη πλευρά, όμως, η γνώση του μηχανισμού ανάπτυξή της θα συνέβαλλε καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Απάντηση στο γρίφο των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική λοίμωξη covid -19 αναζητούν οι επιστήμονες.  Η διερεύνησή της βρίσκεται σε εξέλιξη, εντούτοις υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που οδηγούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η έρευνα,  όπως σημειώνει το insider.gr μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει σε μια θεωρία ότι ο κορονοϊός ενδεχομένως να πυροδοτεί μια αντίδραση αυτοανοσίας στον οργανισμό, στρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του εαυτού του.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν μεγάλη μελέτη που θα εξετάσει για ποιον λόγο επιμένουν τα συμπτώματα της covid σε ορισμένους ασθενείς και όχι σε άλλους.
Κορωνοϊός: Η επίμονη COVID-19 μπορεί να είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα! - Iatropedia

Είναι η Long Covid το νέο αυτοάνοσο;

Σε περίπτωση που η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε η long covid θα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως ο λύκος, ο διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά.

«Δεν είμαστε ακόμα απολύτως βέβαιοι ότι πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα. Σίγουρα όμως η παρατεινόμενη COVID μοιάζει να είναι», δήλωσε ο Dr. John Arthur, καθηγητής Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσο.

Σε πρόσφατη μελέτη  ο Dr. Arthur και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα από μικρό αριθμό ασθενών με long covid καθώς και  δείγματα συμμετεχόντων που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό Sars-Cov-2.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, το 93% των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί είχαν αντισώματα εναντίον ενός σημαντικού ενζύμου του οργανισμού (ACE2), τα οποία δεν βρέθηκαν στους εθελοντές, οι οποίοι δεν είχαν παρουσιάσει τη λοίμωξη.

Η long covid ίσως είναι ένα νέο αυτοάνοσο - Τι δείχνει έρευνα

Ο ρόλος του ACE2

Το ένζυμο ACE2 ή μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 είναι μία πρωτεΐνη στην οποία βασίζεται ο κορωνοϊός για να εισβάλει στον οργανισμό, αλλά αλλά παράλληλα, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται τα αντισώματα εναντίον του ACE2 να εξηγούν γιατί αρκετοί ασθενείς έχουν επί μήνες συμπτώματα, όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια της όσφρησης (ανοσμία).

Αυτά είναι τα τρία συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες, αλλά όχι τα μόνα. Για την ακρίβεια έχουν περιγραφεί περισσότερα από 200. Ορισμένα από αυτά είναι πόνος στο στήθος. δυσκολίες στην ομιλία, άγχος ή κατάθλιψη, μυαλγίες, πυρετός, “θολωμένο” μυαλό κ.ά.

Αναφορικά με τη διάρκειά τους, τα επιστημονικά δεδομένα δεν είναι ακόμα σαφή. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι 3 μήνες, άλλες 6 και άλλες 9, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες για να αποσαφηνιστεί το θέμα.

Το ποσοστό των ασθενών με παρατεινόμενη covid επίσης δεν έχει επακριβώς διευκρινιστεί. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία μπορεί να κυμαίνεται από 7% έως 30% του συνόλου των ανθρώπων που νοσούν, αναλόγως με την μελέτη.

«Η δημιουργία αντισωμάτων εναντίον φυσιολογικών πρωτεϊνών του οργανισμού αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί σε φλεγμονή, που μπορεί να προκαλεί τα επίμονα συμπτώματα. Τα έως τώρα στοιχεία μας ταιριάζουν καλά με αυτή την θεωρία. Πρέπει όμως να την επαληθεύσουμε», εξηγεί ο Dr. Arthur.

Συγκεκριμένη θεραπεία για την παρατεταμένη Covid προς το παρόν δεν υπάρχει. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμα πλήρως γιατί αναπτύσσεται.

Εάν τελικά αυτή η θεωρία επιβεβαιωθεί, θα επηρεάσει σαφέστατα  την αντιμετώπιση των ασθενών. Ορισμένα φάρμακα, όπως για παράδειγμα αυτά για την υπέρταση, θα μπορούσαν να καταστέλλουν τη φλεγμονή και να βελτιώνουν τα συμπτώματα των ασθενών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.