Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ Ε.Ε. και Eli Lilly για προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

 Kοινή σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορωνοϊό υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η σύμβαση υπεγράφη στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τις θεραπείες κατά του κορωνοϊού που, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο, θα περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο με πέντε ελπιδοφόρα θεραπευτικά μέσα κατά της covid-19.

Η συγκεκριμένη θεραπεία της Eli Lilly βρίσκεται υπό την κυλιόμενη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Συνολικά, 18 κράτη-μέλη υπέγραψαν την κοινή σύμβαση για την αγορά έως και 220.000 αγωγών θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Πάνω από το 73% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο και αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλά τα εμβόλια δεν μπορούν να είναι η μόνη μας απάντηση στην COVID-19. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μολύνονται και να νοσούν. Πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας για την πρόληψη της νόσου με τα εμβόλια και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με θεραπευτικά μέσα. Με τη σημερινή σύμβαση, ολοκληρώνουμε την τρίτη μας προμήθεια και υλοποιούμε τη δέσμευσή μας βάσει της Στρατηγικής Θεραπευτικής της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπερσύγχρονα φάρμακα για ασθενείς με COVID-19».

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο πλεονέκτημα έναντι του ιού και των παραλλαγών του, οι θεραπείες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της COVID-19. Βοηθούν στη διάσωση ζωών, επιταχύνουν τον χρόνο ανάρρωσης, μειώνουν τη διάρκεια νοσηλείας και τελικά μειώνουν το βάρος στα συστήματα υγείας.

Το προϊόν της Eli Lilly είναι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (bamlanivimab και etesevimab) για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό που δεν χρειάζονται οξυγόνο αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από την COVID-19. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται με την πρωτεΐνη αιχμής και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας προμηθειών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει μέχρι τώρα σχεδόν 200 συμβάσεις για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα με σωρευτική αξία άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βάσει της κοινής σύμβασης προμηθειών που συνήφθη με την Eli Lilly, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το συνδυασμένο προϊόν bamlanivimab και etesevimab εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβουν είτε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είτε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος.