Έρευνα CDC: 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνει από κορωνοϊό κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί

Την ώρα που οι κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου καταρτίζουν ειδικά προγράμματα ώστε να εμβολιάζονται όλο και περισσότεροι πολίτες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ διαμηνύει ότι ιδιαίτερα αυξημένος παρουσιάζεται ο κίνδυνος θανάτου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μία από τις τρεις μεγάλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν από τον CDC και παράλληλα εστιάζουν στη συνεχή αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, τα άτομα που δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα φέτος την άνοιξη και το καλοκαίρι είχαν πάνω από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και ήταν 11 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από κορωνοϊό σε σχέση με εκείνα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών σε σύγκριση με το σκεύασμα της Pfizer-BioNTech και της Johnson & Johnson. Αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αμερικανική μελέτη για την αποτελεσματικότητα και των τριών εμβολίων, στην οποία συμμετείχαν περίπου 32.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών και κλινικές επείγουσας φροντίδας σε εννέα πολιτείες από τον Ιούνιο έως τις αρχές Αυγούστου.

Ενώ και τα τρία εμβόλια ήταν συνολικά 86 τοις εκατό αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, η προστασία ήταν σημαντικά υψηλότερη στους λήπτες εμβολίων Moderna (95 %) σε σχέση με αυτούς που έλαβαν Pfizer-BioNTech (80%) ή Johnson & Johnson (60%).

Πηγή πληροφοριών: washigtonpost.com