Πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από την παραλλαγή Δέλτα - Διεθνείς μελέτες

Η λίαν λοιμογόνος παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται ταχύτατα και όπως όλα δείχνουν θα επικρατήσει στον πληττόμενο από την πανδημία πλανήτη προκαλώντας σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Ασία καθώς διαθέτει μεταλλάξεις, που τη βοηθούν να διαπερνά τις άμυνες από την ανοσοαπόκριση που προκαλούν τα εμβόλια.

Τα στοιχεία για το πόση προστασία μας προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Δέλτα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα. Προ ημερών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή σοβαρής νόσησης από την Δέλτα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Αλλά τα εμβόλια ίσως προσφέρουν μικρότερη προστασία στη συμπτωματική νόσηση που προκαλεί η Δέλτα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Ωστόσο, τέσσερις μελέτες που διενεργήθηκαν στη Βρετανία, τον Καναδά, το Ισραήλ και τη Σκωτία παρέχουν ικανά στοιχεία για το επίπεδο προστασίας που μας εξασφαλίζουν τα εμβόλια της Covid-19 κατά της συμπτωματικής νόσησης από την παραλλαγή Δέλτα

Βρετανική μελέτη

Η βρετανική μελέτη που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο διαπίστωσε ότι δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer / BioNTech και AstraZeneca ήταν λίαν αποτελεσματικά δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Εκείνο των Pfizer / BioNTech ήταν αποτελεσματικό κατά 33% μετά την πρώτη δόση, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 88% μετά τη δεύτερη, ενώ το αντίστοιχο για την AstraZeneca είναι στο 60%.

Καναδική μελέτη

Σύμφωνα με την μελέτη στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, δύο δόσεις εμβολίων είναι αποτελεσματικές τόσο κατά της παραλλαγής Δέλτα όσο και της Άλφα.

Το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech εμφάνισε αποτελεσματικότητα 56% δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση και 87% μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν αποτελεσματικό κατά 67% δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του μετά από δύο δόσεις. Όσον αφορά στο σκεύασμα της Moderna για την Covid-19, εμφανίστηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 72% 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του μετά από δύο δόσεις.

Ισραηλινή Μελέτη

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε προ ημερών ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech εμφάνισε ελαφρώς καλύτερη αποτελεσματικότητα (64% μετά από δύο δόσεις ) έναντι της παραλλαγής Δέλτα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις καθώς στη διάρκεια της σχετικής μελέτης ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό ήταν μικρός και μπορεί να περιλάμβανε και ασυμπτωματικές μολύνσεις.

Μελέτη στη Σκωτία

Αντίστοιχη μελέτη στη Σκωτία, που δημοσιεύθηκε στα μέσα του περασμένου μήνα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει «πολύ καλή» προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα σε ποσοστό 79% δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα, το εμβόλιο της AstraZeneca εμφάνισε αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 60% τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Σε τι οφείλονται οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων αντανακλά εκείνο των ατόμων στα οποία προσφέρει πλήρη προστασία, πράγμα που σημαίνει ότι μ’ ένα ποσοστό 80% οκτώ στους δέκα προστατεύονται πλήρως και δύο στους δέκα όχι.

Η μέτρηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες σε σύγκριση με τις κλινικές δοκιμές είναι δυσκολότερη γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί ποιοι εμβολιάζονται και ποιοι όχι, ενώ και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο νόσησης από την Covid-10, όπως π.χ. η πιθανότητα όσοι επιλέγουν να μην κάνουν το εμβόλιο να εκτίθενται σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις λοίμωξης από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα οι αποκλίσεις στα ποσοστά μπορεί να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, εξηγεί το Business Insider, όπως τι ακριβώς μετρούν οι ερευνητές όταν παίρνουν δείγματα, την ηλικία των υπό μέτρηση ατόμων και αν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 πριν κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Στατιστικής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, Στίβεν Έβανς, γενικώς ισχύει ότι όσο πιο σοβαρή είναι η νόσηση που προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα, τόσο καλύτερα φαίνονται να αποδίδουν τα εμβόλια έναντί της.