Δύο νέα εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού-Αναμένεται να εγκριθούν από τον ΠΟΥ μέσα στο καλοκαίρι

Aιτήματα από τουλάχιστον τρεις εταιρίες παρασκευής εμβολίων κατά του κορωνοϊού για να εγκρίνει τα σκευάσματά τους για κατεπείγουσα χρήση έχει λάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ελπίζει ότι θα δώσει την έγκρισή του σε τουλάχιστον ένα ή δύο από αυτά, σε έναν με δύο μήνες.

Η Μαριάντζελα Σιμάο, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν διευκρίνισε ποια εμβόλια εξετάζονται αυτήν την περίοδο. Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ έχει δώσει έγκριση στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sinopharm και Sinovac.

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτήρισε «παγκόσμια αποτυχία που υπογραμμίζει τις αδικίες» την ανικανότητα του κόσμου να παράσχει αρκετά εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

«Δεν φταίει η διστακτικότητα (σ.σ. απέναντι στα εμβόλια). Φταίει η έλλειψη εμβολίων. Και η κατάσταση σε πολλές φτωχές χώρες, ιδίως στην Αφρική, είναι πολύ ανησυχητική. Δεν υπάρχουν εμβόλια. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραδόσεις ή για δυνατότητες απορρόφησης, όταν δεν υπάρχουν εμβόλια», επεσήμανε.