Έκθεση σοκ: Ουτοπία η «ανοσία της αγέλης» - Ο κίνδυνος από το στέλεχος «Δέλτα»

Ανέφικτη η συλλογική ανοσία ακόμη και εάν εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού!

Με μια έκθεση-σοκ, η Deutsche Bank αλλάζει, τα δεδομένα και δυστυχώς επί τα χείρω, σε ό,τι αφορά την μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού και προειδοποιεί ότι η συλλογική ανοσία – η περίφημη «ανοσία της αγέλης» – μπορεί να είναι ανέφικτη ακόμη και εάν εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού.

“Βόμβα” η εξάπλωση του στελέχους Δέλτα

Ο λόγος πίσω από αυτή την προειδοποίηση είναι η εξάπλωση του στελέχους «Δέλτα», της λεγόμενη ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού.  Η Deutsche Bank επισημαίνει στην έκθεσή της ότι με δεδομένη τη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα που έχει το εμβόλιο της AstraZeneca απέναντι σε αυτό το στέλεχος του κορωνοϊού, όσες χώρες το έχουν συμπεριλάβει στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα δεν μπορούν να χτίσουν τείχος ανοσίας ακόμα και εάν εμβολιάσουν το 100% του πληθυσμού τους.

«Ακόμα και με ολόκληρο τον πληθυσμό εμβολιασμένο, η ασθένεια θα εξαπλώνεται ακόμα», δηλώνει ο  ο στρατηγικός αναλυτής του επενδυτικού οίκου Ρόμπιν Γουίνκλερ.

Πιο μεταδοτική κατά 60% η ινδική μετάλλαξη

Το στέλεχος «Δέλτα» είναι ήδη κυρίαρχο στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με την Deutsche Bank, σύντομα θα γίνει το ίδιο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Αυτά θα είναι άσχημα νέα», λέει ο Γουίνκλερ, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 60% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος «Άλφα», δηλαδή εκείνο που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της Βρετανίας.

Το στέλεχος «Δέλτα” έχει δείκτη μεταδοτικότητα (RO)  στο 5-5,5 έναντι του 3-3,5 που έχει το στέλεχος «Άλφα». Και την ίδια στιγμή, το ινδικό στέλεχος είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια, καθώς το σκεύασμα της AstraZeneca παρέχει προστασία 60% (έναντι 66% στο στέλεχος «Άλφα») και εκείνο της Pfizer 88% (έναντι 94% στο στέλεχος «Άλφα»).

Η προστασία του εμβολίου της Moderna πιστεύεται ότι είναι ανάλογη με εκείνη του Pfizer.

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα για τον στόχο της ανοσίας της αγέλης;

Σε χώρες όπου το στέλεχος «Άλφα» είναι κυρίαρχο, η ανοσία θα ήταν εφικτή με τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού εάν χρησιμοποιούνταν μόνο εμβόλια mRNA (δηλαδή Pfizer και Moderna) αλλά θα απαιτείτο ο εμβολιασμός του 100% του πληθυσμού εάν χρησιμοποιούνταν μόνο εμβόλια AstraZeneca.

Η χαμηλή κάλυψη από το εμβόλιο της AstraZeneca

Με το στέλεχος «Δέλτα», το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για τη συλλογική ανοσία ανεβαίνει στο 90% για τα εμβόλια mRNA. Όμως, ακόμα και εάν μόλις ένας στους τέσσερις έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, η ανοσία της αγέλης καθίσταται ανέφικτη.

«Αυτές οι παράμετροι σημαίνουν ότι η ανοσία της αγέλης είναι ανέφικτη φέτος το καλοκαίρι σε όποια μέρη το στέλεχος «Δέλτα» γίνει κυρίαρχο», σημειώνει η Deutsche Bank.

Έτσι, παρότι η Βρετανία αναμένεται να εμφανίσει εμβολιαστική κάλυψη έως και 90%, καθώς εγκρίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, πιθανότατα έχει χρησιμοποιήσει πάρα πολλά εμβόλια AstraZeneca για να χτίσει τείχος ανοσίας.

Για να γίνει αυτό, όσοι έχουν κάνει εμβόλιο AstraZeneca θα έπρεπε να λάβουν μία ενισχυτική δόση, είτε ενός εμβολίου mRNA ή ενός αναθεωρημένου εμβολίου AstraZeneca. Αυτό αναμένεται να συμβεί εάν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αρχίσει να χορηγείται σε ετήσια  βάση, στα πρότυπα του αντιγριπικού εμβολίου, όμως η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον χειμώνα.

Πλεονέκτημα για ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν το πλεονέκτημα ότι χρησιμοποιούν κυρίως εμβόλια mRNA, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά, ο στόχος της συλλογικής ανοσίας μπορεί να επιτευχθεί τους επόμενους μήνες. Όμως, στην πράξη, ο πήχης για να συμβεί αυτό είναι πολύ υψηλά, στο 90% του πληθυσμού.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Deutsche Bank, δεν τινάζει τα πάντα στον αέρα, εφόσον τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν απέναντι στη σοβαρή νόσο. Όμως, σε χώρες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών «βαλτώνουν» σε χαμηλά επίπεδα σημαίνει ότι θα εμφανίζονται συχνότερες και μεγαλύτερες εξάρσεις του ιού.

Οι χώρες δε, με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, που ωστόσο εξαρτώνται από τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson (όπως η Βρετανία), θα έχουν επίσης τέτοιες εξάρσεις, αλλά με χαμηλότερη θνησιμότητα.