Τι ποσοστά ανοσίας δίνουν τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson

Υψηλό το ποσοστό ανοσίας μετά τους εμβολιασμούς. Τι αποδόσεις έχει το κάθε εγκεκριμένο κατά του κορωνοϊού εμβόλιο: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson.

Το ποσοστό ανοσίας μετά τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19, δείχνει η εικόνα από την Βρετανία και το Ισραήλ, δύο από τις χώρες που έχουν πετύχει μέχρι τώρα και τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού: Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων και στις δύο χώρες έχουν μειωθεί θεαματικά, η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έλεγχο, και ο εμβολιασμός έχει προσφέρει υγειονομική θωράκιση.

Την ίδια εικόνα επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα από τις τελευταίες διεθνείς έρευνες και κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανοσίας.

Τι σημαίνει “ανοσία”

Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες, τα δύο mRNA εμβόλια (Pfizer-Moderna) προστατεύουν μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων πάνω από 90% από τα συμπτώματα της covid, ενώ κατά 70-80% προστατεύουν τα άλλα δύο εμβόλια αδενοϊού (Johnson και AstraZeneca). Επίσης θεωρείται πλέον βέβαιο ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν έως και 100% από θανατηφόρο νόσηση από κορωνοϊό.

  • Η όρος “ανοσία”, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, δεν σημαίνει ότι δεν κολλάμε κορωνοϊό, αλλά ότι δεν εμφανίζουμε συμπτώματα της νόσου. Τα εμβόλια σε υψηλό ποσοστό προστατεύουν από αυτό, δηλαδή από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό. Και το πλέον σημαντικό είναι ότι με τα εμβόλια σχεδόν 9 στα 10 άτομα που θα κολλήσουν δεν θα περάσουν βαριά τη νόσο και δεν θα χρειαστούν νοσηλεία.

Τα ποσοστά ανοσίας ανά εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, συγκέντρωσε τα δεδομένα από την πρόσφατη βιβλιογραφία και τις κλινικές μελέτες που αποτυπώνουν τα έως τώρα ποσοστά ανοσίας που παρέχουν τα τέσσερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού:

Pfizer/ BionNTech

Ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση επιτυγχάνει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% έπειτα από άλλη μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, το εμβόλιο mRNA επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση -για την οποία μεσολαβούν τρεις εβδομάδες- η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου και 95,3% έναντι της σοβαρής.

Moderna

 Τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν αποτελεσματικότητα του mRNA εμβολίου στο 92% σε διάστημα 14 ημερών μετά την πρώτη δόση, ενώ 14 ημέρες από τη δεύτερη, έπειτα από το χρονικό παράθυρο 28 ημερών, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, η προστασία 6 μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου Covid-19 και στο 95% για σοβαρή.

ΑstraZenecca

Στο 70% φθάνει η ανοσία τρεις εβδομάδες από την πρώτη κιόλας δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca που περιλαμβάνει έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή με την κωδικοποιημένη γενετική πληροφορία για την πρωτεΐνη της ακίδας της επιφάνειας του ιού. Τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας αναφέρουν ότι 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, για την οποία μεσολαβούν 12 εβδομάδες, επιτυγχάνεται προστασίας από 76% – 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

Johnson & Johnson

Η προστασία από το μονοδοσικό εμβόλιο -περιέχει ανθρώπινο αδενοϊού- αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου μετά τις 28 ημέρες αγγίζει το 85%. Το εν λόγω εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μετά από 49 ημέρες αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.