Εμβολιασμός-Κορωνοϊός: Tι ισχύει για όσους νόσησαν πριν εμβολιαστούν ή μεταξύ 1ης και 2ης δόσης

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας, τη διαδικασία εμβολιασμού για όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό πριν από αυτόν ή αφού έχουν λάβει μία μόνο δόση εμβολίου, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι εάν ο πολίτης νοσήσει πριν τον πρώτο εμβολιασμό του, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από έξι μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε θετικός και καταχωρήθηκε στο σχετικό μητρώο. Εάν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την προσεχή Τρίτη, το ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να το προγραμματίσει ξανά μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Θα σταλεί SMS στο κινητό του ακριβώς έξι μήνες μετά τη νόσηση έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Εάν ο πολίτης νοσήσει ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση εμβολίου, το επαναληπτικό ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερή του δόση σε διάστημα έξι έως 12 μήνες από την ημερομηνία της διάγνωσης.

Επισημαίνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας του υπουργείου Υγείας θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται την προσεχή Τρίτη.

Μ. Θεοδωρίδου: Aρκετή η μία δόση για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό

Μία δόση εμβολίου αρκεί για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό απεφάνθη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συστήνει πλέον σε όσους νόσησαν να κάνουν μια δόση του εμβολίου μετά από 6 έως 12 μήνες από τη νόσηση, ανέφερε παράλληλα  κατά τη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες, η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.