Ποιο εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν οι έγκυες σύμφωνα με την βρετανική επιτροπή εμβολιασμών

Η συμβουλευτική επιτροπή εμβολιασμών της Βρετανίας διεμήνυσε ότι οι έγκυες γυναίκες στη χώρα θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer ή Moderna, διότι υπάρχουν περισσότερα δεδομένα, σε πραγματικές συνθήκες, ότι είναι ασφαλή.

Η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι περίπου 90.000 έγκυες γυναίκες έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ, κυρίως με τα δύο αμερικανικά εμβόλια, χωρίς να έχουν εγερθεί ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

«Βασιζόμενη σε αυτά τα στοιχεία, η JCVI συστήνει ότι είναι προτιμητέο για τις έγκυες γυναίκες στη Βρετανία να τους προσφερθούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, όπου είναι διαθέσιμα», επισημαίνεται και προστίθεται το εξής: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι άλλα εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τις έγκυες, όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Σημειώνεται ότι στις έγκυες είχε προηγουμένως συσταθεί στη Βρετανία να μην εμβολιαστούν, διότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις.

«Ενθαρρύνω όλες τις έγκυες γυναίκες, όταν κληθούν να κάνουν το εμβόλιο, να παρουσιαστούν και να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου με μια πηγή εμπιστοσύνης όπως τον οικογενειακό γιατρό τους, τον γυναικολόγο ή τη μαία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.