Ξεκίνησε την αξιολόγηση του Sputnik V ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Στο μικροσκόπιο το Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Την έναρξη αξιολόγησης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V ανακοίνωσε με ένα Tweet, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), εξέλιξη που συμβάλει περαιτέρω στα βήματα εναντίον του φονικού ιού της Covid-19.

 

Επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» | Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Η απόφαση της CHMP (η αρμόδια επιτροπή του EMA) να ξεκινήσει την αξιολόγηση βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες, οι οποίες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση.

«Η απόφαση της CHMP (η αρμόδια επιτροπή του EMA) να ξεκινήσει την αξιολόγηση βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι το Sputnik V ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν τον SARS-CoV-2 κορωνοϊό και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από το COVID-19», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Εμβόλιο Sputnik V: Συνεχίζεται η κόντρα Ρωσίας και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων | Έθνος

Έτοιμη να διαθέσει 50 εκατομμύρια δόσεις από τον Ιούνιο, η Ρωσία

Την ίδια ώρα, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τον Ιούνιο, εάν εξασφαλισθεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Το RDIF αναμένει ότι πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν το ρωσικό εμβόλιο αυτόν τον μήνα.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του RDIF που προωθεί το ρωσικό εμβόλιο διεθνώς, δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη και ότι η διανομή του δεν πρέπει να πνιγεί από την πολιτική.

Ρωσία: Αίτηση καταχώρησης του εμβολίου Sputnik V στην Ευρωπαϊκή Ένωση | ΣΚΑΪ

Στο 91,6% η αποτελεσματικότητα του Sputnik V

Σημειώνεται ότι βάσει πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», στις 2 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο Γκαμαλέγια, έδειξε 91,6% αποτελεσματικότητα, με βάση τα προσωρινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης