Πώς ξεκίνησαν όλα: Σημαντικά ευρήματα ΠΟΥ από την Ουχάν

Εξαιρετικά απίθανο να ξέφυγε από εργαστήριο, ο κορωνοϊός.

Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα συναντήσεων και επιτόπιων επισκέψεων στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ταυτοποιήθηκε πρώτα η νόσος του νέου κορωνοϊού, τα μέλη της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναζητούν στοιχεία για την προέλευση της Covid-19, πρόκειται σήμερα Τρίτη να προχωρήσουν σε μία πρώτη ενημέρωση, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για το πώς ξεκίνησε αυτή πανδημική περιπέτεια για την υφήλιο.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας, ανέλυσε τα ευρήματα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μαζί με την ιολόγο Μάριον Κόπμανς, που είναι μέλος της ομάδας.

Ο Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας, ήταν επίσης παρών στη συνέντευξη.

Εξαιρετικά απίθανο να ξέφυγε από εργαστήριο, ο κορωνοϊός

«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΠΟΥ στην Ουχάν το σενάριο διαρροής του νέουκορωνοϊού από κάποιο εργαστήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου όπου οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Ουχάν για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων και ζωονοτικών ασθενειών του οργανισμού, Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για το συγκεκριμένο σενάριο στο πλαίσιο της έρευνας τους.

Το χρονικό της έρευνας

Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορονοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της Covid-19.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσινγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.

Ο ΠΟΥ αποκαλύπτει: Δεν υπήρχε ο ιός στην Κίνα πριν τον Δεκέμβριο του 2019

Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγματοποίησε έρευνα στην πόλη Ουχάν, ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην κινεζική αυτή πόλη πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λιανγκ Γουανιάν, κορυφαίος ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο κορωνοϊός δεν κυκλοφορούσε στην Ουχάν πριν τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επεσήμανε μετά την ανάλυση των στοιχείων για τη θνητότητα, τα τεστ αντισωμάτων σε τράπεζες αίματος στην Ουχάν και τη γονιδιακή αλληλουχία του κορωνοϊού, «δεν υπήρξε ένδειξη διασποράς του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό την περίοδο πριν τον Δεκέμβριο του 2019».

Όπως είπε η υπαίθρια αγορά στην Ουχάν ήταν ένα από τα σημεία, απ’ όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα, αλλά με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μπορεί να καθοριστεί πώς έφθασε εκεί ο κορωνοϊός, η διασπορά του οποίου γινόταν ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές της κινεζικής μεγαλούπολης.

Σημείωσε δε ότι δείγματα που ελήφθησαν από σπηλιές νυχτερίδων ή άλλα σημεία, όπου ζουν τέτοια ζώα, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μέχρι τώρα την παρουσία του SARS-CoV-2.

Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο ενδιάμεσος ξενιστής του κορωνοϊού – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί ερευνητές του ΠΟΥ, για νυχτερίδες και παγκολίνους

Ο Κινέζος καθηγητής επεσήμανε ότι η ανακάλυψη του κορωνοϊού, δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 πιθανώς προήλθε από μετάδοση μέσω κάποιου ζώου στον άνθρωπο, αλλά απομένει να ταυτιστεί ο ξενιστής.

Οι νυχτερίδες κι οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, είπε, αν και τα δείγματα κορωνοϊού που βρέθηκαν στα δύο αυτά είδη δεν είναι ταυτόσημα με εκείνα του SARS-CoV-2. Όπως είπε ο ίδιος, η έρευνα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο πώς κυκλοφορούσε ο ιός μεταξύ διαφόρων ειδών ζώων, προτού μολύνει τους ανθρώπους.

Σημείωσε δε ότι για να μπορεί κάποιος ιός να προκαλέσει πανδημία, θα πρέπει να έχει ήδη προσαρμοστεί στην ανθρώπινη επαφή και το γεγονός ότι τα μινκ και οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο νέο κορωνοϊό υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ζώα που λειτουργούν ως δεξαμενές του, αν και η έρευνα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκής.
Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό το μηδέν

Ο καθηγητής Λιανγκ επεσήμανε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έφθασε στην αγορά της Ουχάν μέσω κατεψυγμένων προϊόντων. Μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μπορεί να επιζήσει και σε κατεψυγμένα τρόφιμα.

«Δείγματα που ελήφθησαν στην αγορά αποκάλυψαν εκτεταμένη μόλυνση επιφανειών, συμβατή με την εισαγωγή του κορωνοϊού από ανθρώπους και ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όλα τα δείγμα που σχετίζονται με ζωικά προϊόντα ή ζώα ήταν αρνητικά. Για τα κατεψυγμένα προϊόντα, η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να διατηρηθεί σε συσκευασίες ακόμη και στα ίδια τα προϊόντα. Πρόσφατα ξεσπάσματα στην Κίνα συνδέθηκαν με τέτοια προϊόντα.

Στην αγορά Χουανάν της Ουχάν ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά είναι ασαφές πώς μπορούν να συνδεθούν τα αρχικά κρούσματα με τέτοια καταστήματα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», είπε ο καθηγητής Λιανγκ.

Είναι μία δύσκολη έρευνα

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις […] για να διαπιστωθεί αν ο SARS-CoV-2 είχε διαδοθεί στην Ουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Επίσης, «η μετάδοση προερχόμενη από κατανάλωση ζώου είναι πιθανή, αλλά το ζώο αυτό δεν έχει ακόμη εντοπισθεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του για να λάβει τις διαστάσεις πανδημίας θεωρήθηκε σημαντική για την καλύτερη αντιμετώπιση μίας πιθανής μελλοντικής επιδημίας, αλλά συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες στο να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Κίνα.