Προειδοποίηση ΠΟΥ για τις παραλλαγές του κορωνοϊού: Δίνουμε αγώνα με έναν ιό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί

Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κορωνοϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα, επεσήμανε ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», εξήγησε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη. «Σαφώς το θέμα των ταξιδιών, αεροπορικώς, οδικώς και θαλασσίως, πρέπει ίσως να είναι καλύτερα οργανωμένο», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σε συνεδρίαση που είχε η Επιτροπή την Πέμπτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέφρασε τη διαφωνία της «επί του παρόντος» σε σχέση με την καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά του Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο διεθνών ταξιδιωτών σε μια χώρα.

Αναφορικά με τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η επιτροπή ζητά παγκόσμια επέκταση της γονιδιωματικής αλληλούχισης και της ανταλλαγής δεδομένων, καθώς και μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των «θεμελιωδών αγνώστων» που παραμένουν.