Έναν χρόνο ανοσία από το εμβόλιο της Moderna – Αίτημα έγκρισης στον EMA & από την AstraZeneca

Ανοσία από την Covid-19 για διάστημα ενός έτους θα παρέχει το εμβόλιο της Moderna. Την εξαιρετικά θετική αυτή εκτίμηση, έκανε ο CEO της εταιρείας, Στεφάν Μπάνσελ, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την τελική έκβαση της μάχης κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Μπάνσελ διαβεβαίωσε ότι η Moderna θα παραδώσει από 600 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021, ενώ προέβλεψε πωλήσεις ύψους 11,7 δισ. δολαρίων φέτος, μιλώντας σε συνδιάσκεψη της JP Morgan για θέματα υγείας.

Κατάλληλο και για τις μεταλλάξεις

Ήδη, από το Δεκέμβριο, η εταιρεία έχει αναφέρει ότι το mRNA εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού μπορεί να καταπολεμήσει και τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες χώρες και εκτιμάται ότι τον κάνουν πιο μεταδοτικό.

Μέχρι στιγμή, μόνο η Pfizer/BioNtech και η Moderna έχουν αδειοδοτηθεί ευρέως σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για τη χρήση των εμβολίων τους, ενώ η Βρετανία έχει δώσει το «πράσινο φως» και στο εμβόλιο της AstraZeneca/πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η αίτηση της AstraZeneca για έγκριση του εμβολίου της, ελήφθη από τον EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διευκρινίζει ότι θα εξετάσει την αίτηση με ταχείς ρυθμούς. Γνωμοδότηση για την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας μπορεί να εκδοθεί μέχρι τις 29 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, αναφέρεται στη ανακοίνωση του οργανισμού .

Ο EMA διευκρινίζει επίσης ότι κατά την συνεχόμενη αξιολόγηση του εμβολίου, επεξεργάσθηκε δεδομένα από τις συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στην Βρετανία, την Βραζιλία και την Νότια Αφρική. Επιπλέον ενημέρωση παρασχέθηκε από την AstraZeneca έπειτα από αίτημα της CHMP και τα επιπλέον στοιχεία μελετώνται.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο EMA ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή στα τέλη Ιανουαρίου μία απόφαση για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η βρετανική AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού, μετά και τη λήψη πρόσθετων δεδομένων που είχε ζητήσει από την εταιρεία.

Όπως σημείωνε tweet του επίσημου λογαριασμού του οργανισμού, «αφότου έλαβε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, ο EMA αναμένει ότι η AstraZeneca θα υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας ειδικής κατηγορίας για διάθεση του εμβολίου της στην αγορά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Πιθανή ετυμηγορία – τέλη Ιανουαρίου, ανάλογα με τα δεδομένα που θα χορηγηθούν και την πρόοδο αξιολόγησης».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ έχει χορηγήσει ήδη άδεια πλήρους χρήσης και στα εμβόλια που έχουν αναπτύξει οι Pfizer/BioNTech και Moderna.