Απαισιόδοξος ο ΠΟΥ για τη συλλογική ανοσία έναντι του κορωνοϊού: Δεν θα επιτευχθεί μέσα στο 2021

Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο ΠΟΥ σε σχέση με την επίτευξη συλλογικής ανοσίας έναντι του κορωνοϊού, συστήνοντας μάλιστα να τηρούνται τα μέτρα μέχρι να φτάσουν παντού τα εμβόλια.

Αν και ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή και χορήγηση των εμβολίων για τον Covid-19 σε πολλές χώρες, δεν θα επιτευχθεί φέτος συλλογική ανοσία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν θα επιτύχουμε τη συλλογική ανοσία το 2021», ανέφερε η επιστημονική σύμβουλος του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Η Σουαμινάθαν χαιρέτισε την «απίστευτη πρόοδο» που πέτυχαν οι επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Σ. Σουαμινάθαν: Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν

«Όμως για τη διανομή τους θα χρειαστεί αρκετός καιρός», υπογράμμισε. «Χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν οι δόσεις σε μεγάλη κλίμακα, δεν μιλάμε για εκατομμύρια αλλά για δισεκατομμύρια», προσέθεσε, ζητώντας από όλους «να κάνουν λίγη υπομονή».

Τα εμβόλια τελικά θα φτάσουν σε όλες τις χώρες, διαβεβαίωσε η ίδια, υπενθυμίζοντας ότι  «όσο περιμένουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μέτρα που λειτουργούν».

Σύμφωνα με τη Σουαμινάθαν, θα χρειαστεί να τηρούνται τα υγειονομικά και κοινωνικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού «τουλάχιστον μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς».