Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το αποδεικτικό, που θα δίνεται σε όσους εμβολιάζονται (Video)

Η επιχείρηση «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο σχεδιασμός τής κυβέρνησης προχωρά προς το παρόν ομαλά. Σήμερα, η Ελλάδα έλαβε μια μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων από τη φαρμακευτική Pfizer, τη στιγμή που από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση και του εμβολίου της Moderna από τις ευρωπαϊκές αρχές, το οποίο θα διατίθεται μέσα στον Ιανουάριο, όπως και αυτό της AstraΖeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Από τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι μαζικότεροι εμβολιασμοί στον πληθυσμό και τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εμβολιαστούν 85.000 πολίτες, με την αρχή να γίνεται σε όσους είναι άνω των 85 ετών.

Μέχρι τώρα, έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού 471 άτομα, εκ των οποίων μία 32χρονη ειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο Αττικόν, είχε μη σοβαρό αλλεργικό περιστατικό.

Όπως αποκάλυψε το OPEN TV, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα το κανάλι  έδειξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβε υγειονομικός που έκανε το εμβόλιο.

Αυτή τη βεβαίωση θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού.

Ο σχεδιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος την Δευτέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε σχετικά: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση.

Είναι δεδομένο άλλωστε πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς και ήδη συζητείται πως το αποδεικτικό εμβολιασμού θα αποτελεί και ένα δεύτερο “διαβατήριο”, για τις διεθνείς πτήσεις.

Οι σχετικές συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αντίστοιχα στα υπουργεία Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων.

Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project, που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.