Να διαθέσει νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι μόλις εβδομάδων σε περίπτωση μετάλλαξης του ιού, υπόσχεται πως είναι σε θέση η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNtech, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο διευθυντής της Ουγκούρ Σαχίν.

«Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι, ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου» εξήγησε μάλιστα ο ίδιος.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια μια νέα μετάλλαξη», εξήγησε.

Ωστόσο, ο Ουγκούρ Σαχίν διαβεβαίωσε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» το σημερινό εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό και κατά του νέου στελέχους, στο οποίο οι βρετανικές αρχές στήριξαν την εξήγησή τους για την πρόσφατη εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Από επιστημονικής απόψεως είναι εξαιρετικά πιθανό η ανοσολογική απόκριση που προκαλείται από το εμβόλιο να είναι σε θέση να διαχειρισθεί την νέα παραλλαγή του ιού», δήλωσε ο επιστήμονας, συνιδρυτής μαζί με την σύζυγό του Οζλέμ Τουρετσί της BionTech . Εξηγεί ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer είναι αποτελεσματικό διότι περιέχει 1.000 αμινοξέα και μόνο εννέα από αυτά έχουν μεταλλαχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το 99% της πρωτεΐνης παραμένει το ίδιο.

Ο Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε επίσης ότι η BioNTech θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται για το νέο στέλεχος του Sars-CoV-2 σε δύο εβδομάδες.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή (EMA) διαβεβαίωσε χθες ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει να ειπωθεί ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech δεν προστατεύει και από το νέο στέλεχος του ιού.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, σύμφωνα με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δύο εταιρείες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna.

H Pfizer από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.