Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού; Απαντήσεις για αποτελεσματικότητα & παρενέργειες σε 5 ερωτήματα

Πέντε κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα και τις τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, δημοσίευσε το Bloomberg, λύνοντας πολλές κοινές απορίες, εν όψει της πολυαναμενόμενης κυκλοφορίας τους, στον κόσμο.

Ένα γεγονός, που είναι και ο μόνος τρόπος, να λήξει αυτή η παράξενη και πιεστική για όλους εποχή της πανδημίας, που δοκίμασε και δοκιμάζει άγρια την υφήλιο, στοιχίζοντας δυστυχώς τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους:

  • Πώς τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού βγαίνουν με τέτοια ταχύτητα, όταν γνωρίζουμε ότι  απαιτούνται συνήθως χρόνια για να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο;

Τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna μπορεί να φαίνονται ολοκαίνουργια, ωστόσο αποτελούν το αποκορύφωμα μιας εργασίας άνω της μιας δεκαετίας, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των επιδημιών SARS και MERS.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, αποκόμισαν τεράστια ποσότητα γνώσης από την εργασία τους επάνω σε αυτόν τον ιό, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με εκείνον ο οποίος προκαλεί την Covid-19.

Θυμηθείτε επίσης ότι η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα γρήγορα – για παράδειγμα, είμαστε πλέον σε θέση να αποκωδικοποιούμε το γονιδίωμα κάθε μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού σε λιγότερο από μία ημέρα. Αυτό βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων.

Επίσης: οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο ενεπλάκησαν από την αρχή στο εμβόλιο κατά του κοροναίού. ι Οεταιρείες ανέλαβαν χρηματοοικονομικούς κινδύνους σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης των εμβολίων, όπως δεν είχαν πράξει ποτέ στο παρελθόν.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί βλέπουμε τα εμβόλια να φθάνουν σε εμάς τόσο γρήγορα.

  • Πόσα δεδομένα ασφαλείας θα έχουμε για τα εμβόλια έως τη στιγμή που θα αρχίσουν να διανέμονται;

Συνήθως γνωρίζουμε εάν ένα εμβόλιο θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες εντός περίπου δύο μηνών από τον εμβολιασμό. Χρησιμοποιώντας αυτό το χρονικό πλαίσιο, θα έχουμε πολλά δεδομένα.

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna, σχεδόν 40.000 άτομα θα έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου μέχρι τη στιγμή που αυτά θα γίνουν διαθέσιμα στον γενικό πληθυσμό στις αρχές του επόμενου έτους. Και πολλά από αυτά θα βρίσκονται στον τέταρτο ή πέμπτο μήνα μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης σε χιλιάδες ανθρώπους.

  • Τα αποτελέσματα από διάφορες κλινικές δοκιμές εμβολίων υποδηλώνουν διαφορετικά επίπεδα αποτελεσματικότητας. Είναι μερικά εμβόλια καλύτερα από άλλα; Ποιο απ’ όλα πρέπει να λάβουμε;

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δύο από τα αναπτυσσόμενα εμβόλια, εκείνο των Pfizer-BioNTech και εκείνο της Moderna, έχουν δείξει αποτελεσματικότητα άνω του 90% – επίπεδα που κανείς δεν τολμούσε να φανταστεί πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά τους.

Το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης έχει δείξει δυνητικά μικρότερη αποτελεσματικότητα, πρέπει ωστόσο να περιμένουμε να έχουμε περισσότερα δεδομένα γι’ αυτό.

Ακόμη και με αποτελεσματικότητα 62% – θα μπορούσε να είναι υψηλότερη στα νεότερα άτομα – το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα στο να μας βοηθήσει να εξέλθουμε από την πανδημία.

  • Ακόμη κι έτσι, είναι αυτά τα εμβόλια εντελώς ασφαλή; Έχουν υπάρξει παρενέργειες;

Ναι, υπήρξαν παρενέργειες. Αλλά ήταν ακριβώς το είδος των παρενεργειών που αναμένονται μετά από έναν εμβολιασμό, όπως πυρετός, πονοκέφαλοι και μυϊκοί πόνοι ή πόνοι στις αρθρώσεις, οι οποίοι διαρκούν μόνον για δύο ημέρες. Είναι τα αποτελέσματα μιας ανοσολογικής αντίδρασης και τις έχει κανείς με πολλά άλλα εμβόλια. Είναι ένα σημάδι ότι το εμβόλιο κάνει τη δουλειά του.

  • Δηλαδή, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθόλου;

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τον ιό και την εξέλιξή του, για την περίπτωση που θα βρει έναν τρόπο να “πλαγιοκοπήσει” την ανοσία η οποία παράγεται από τα εμβόλια μας, όπως κάνει ο ιός της γρίπης. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να μας εμποδίσει να αγκαλιάσουμε αυτά τα νέα εμβόλια.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας έτσι. Οι εμβολιασμοί έχουν λύσει τόσο πολλά προβλήματα για την ανθρωπότητα: ιλαρά, ευλογιά, πολιομυελίτιδα και λοιπά. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, μετά τον εμβολιασμό 1 εκατομμυρίου ανθρώπων, να δει κανείς μερικές εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες.