Μακροχρόνιες βλάβες αφήνει ο κορωνοϊός στους πνεύμονες όσων νοσήσουν

Ζημιά στους πνεύμονες, ανιχνεύσιμη έως και τρεις μήνες μετά την μόλυνση του ασθενούς από τον ιό, μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο πραγματοποίησης μαγνητικών τομογραφιών για να μελετήσουν τους πνεύμονες 10 ασθενών με κορωνοϊό, προκειμένου να εντοπίσουν αλλαγές στα όργανα, οι οποίες δεν είναι εντοπίσιμες μέσω μιας τυπικής τομογραφίας.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, οκτώ από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στην εξέταση είχαν αναφέρει δυσκολίες στην αναπνοή τους και έντονη εξάντληση,έως και 3 μήνες μετά την προσβολή τους από τον ιό, ωστόσο οι τυπικές τομογραφίες δεν είχαν αναδείξει κάποιο πρόβλημα στους πνεύμονές τους.

Οι ασθενείς, ηλικιών ανάμεσα στα 19 και τα 69, κλήθηκαν να εισπνεύσουν ένα αέριο που ονομάζεται Ξένο, ενόσω υποβάλλονταν στην εξέταση.

Η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση, πετυχαίνοντας να ανακαλύψει σε ποιο βαθμό και για πόσο καιρό οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι ορατές στους πνεύμονες των ασθενών.

«Περίμενα να δω κάποιου είδους ζημιά στους πνεύμονες, αλλά όχι στο βαθμό που την είδα», σχολίασε ο καθηγητής Fergus Gleeson, επικεφαλής της έρευνας.

Ο Gleeson σκοπεύει να συνεχίσει την έρευνα, σε δείγμα 100 ασθενών για να δει εάν παρόμοια ζημιά μπορεί να προκληθεί και σε ασθενείς που παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αν δεν εισήχθησαν ποτέ στο νοσοκομείο.

Θεωρεί ότι η πνευμονοπάθεια που εντοπίζεται στους ασθενείς μέσω των τομογραφιών μπορεί να είναι υπεύθυνη για το φαινόμενο του «χρόνιου» κορωνοϊού, κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα που επιμένουν ακόμα και όταν εκείνοι έχουν τυπικά αναρρώσει από την ασθένεια.

«Οι περισσότεροι ασθενείς θέλουν μια διάγνωση, ακόμα και όταν τα νέα δεν είναι καλά. Βοηθάει το να γνωρίζει κανείς ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πνευμόνια του», σχολίασε ο Gleeson.