Εμβόλιο κατά 95% αποτελεσματικό, παρασκεύασε η Moderna - Δεν χρειάζεται καν βαθιά ψύξη

Στο πλαίσιο της διεθνούς επιστημονικής κούρσας των φαρμακευτικών εταιρειών, για τα εμβόλια κατά της Covid-19, επετεύχθη ένα ακόμη καθοριστικό βήμα νίκης στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς η αμερικανική εταιρία Moderna τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που έχει δημιουργήσει και ήδη δοκιμάζει, έδειξε αποτελεσματικότητα 95%, κατά του νέου κορωνοϊού.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ενισχύσει τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που ανακοίνωσε προ ημερών και η Pfizer, που την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε πως η αποτελεσματικότητα του δικού της εμβολίου κυμαίνεται στο επίσης υψηλό ποσοστό του 90%.

Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποίησαν μια συγγενή, καινοτόμο και πειραματική προσέγγιση στο σχεδιασμό των εμβολίων τους.

Κορονοϊός: Η Moderna σκοπεύει να παρασκευάσει 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου ...

Μια «υπέροχη μέρα»

Η Moderna ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια «υπέροχη μέρα» και γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτηση έγκρισης για χρήση του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εμβόλιο της Moderna έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να συντηρηθεί πιο εύκολα από εκείνο της Pfizer, το οποίο χρειάζεται συνθήκες βαθιάς κατάψυξης στο -70 βαθμούς.

Στις δοκιμές της Moderna συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι μισοί από αυτούς έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονικούς εμβολιασμούς (placebo).

Η ανάλυση της Moderna βασίστηκε στις πρώτες 95 δοκιμές που εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19.

Μόνο πέντε από τις περιπτώσεις Covid-19, ήταν σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο και 90 σε αυτά που έλαβαν placebo θεραπεία. Η εταιρεία λέει ότι το εμβόλιο προστατεύει το 94,5%.

«Η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν αξιοσημείωτη … Είναι μια υπέροχη μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna, Tal Zaks.

Αυτό που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα, είναι το διάστημα που θα κρατήσει η ανοσία, ενώ δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά.