Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Δεν θα υπάρξουν άμεσα επαρκείς δόσεις για όλο τον πληθυσμό της ΕΕ

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης, ότι μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού πριν από το 2022, δεδομένου ότι τα εμβόλια που θα εξασφαλίσει η Ευρώπη ενδέχεται να μην αποδειχθούν αποτελεσματικά ή να μην παρασκευαστούν σε επαρκείς δόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις πιθανών εμβολίων κατά του Covid-19 από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την εκ των προτέρων αγορά ενός ακόμη δισεκατομμυρίου φιαλιδίων.

«Δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», δήλωσε ωστόσο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διπλωμάτες κρατών μελών της ΕΕ χθες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Reuters ένα άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη δήλωση.

Κομισιόν: Tα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους

Η Επιτροπή είχε τονίσει νωρίτερα ότι τα εμβόλια θα είναι περιορισμένα «κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης», αλλά δεν είχε διευκρινίσει ποτέ πόσο θα διαρκούσε η αρχική φάση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του Covid-19, ωστόσο η Κομισιόν είχε αναφέρει εντός του Οκτωβρίου ότι τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους.

Προτεραιότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό θα πρέπει να δοθεί στις ευάλωτες ομάδες

Δεδομένης μιας πιθανής περιορισμένης προσφοράς, η Επιτροπή έχει παροτρύνει εδώ και μήνες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταρτίσουν σχέδια εμβολιασμού που θα δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και το απαραίτητο προσωπικό, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Αλλά εκτός από τη συναίνεση για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, «δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τις άλλες ομάδες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Επιτροπής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Τον Ιούλιο, ένα κείμενο που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών υπογράμμιζε ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Ένωσης θα πρέπει να εμβολιαστεί σε πρώτη φάση. Ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θέλουν να εξασφαλίσουν δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό τους με σκοπό να τις διανείμουν από τα μέσα του 2021.

Ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτός ο τολμηρός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν η ΕΕ επιτύχει συμφωνίες εφοδιασμού με τουλάχιστον επτά υποψήφιους για εμβόλια.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει δόσεις εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε δε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.