Κοντοζαμάνης: Δωρεάν το τεστ κορωνοϊού εφόσον ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις

O υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, κατέστησε σαφές ότι το τεστ για τον Covid-19 θα πραγματοποιείται δωρεάν, εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις.

Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, για λογαριασμό του κράτους γίνονται τα τεστ και μάλιστα σε τιμή πέντε φορές κάτω από την αρχική, λόγω της αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας, ανέφερε ο υφυπουργός.

«Όποιο τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του», τόνισε και επανέλαβε ότι κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του, δεν θα έχει κάποια επιβάρυνση.

Το τεστ θα διενεργείται δωρεάν κατόπιν αξιολόγησης

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι έχουν αυξηθεί και τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον δημόσιο τομέα. Ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια το τεστ διενεργείται κανονικά.

Προσέθεσε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα συνταγογράφησης του τεστ, καθώς «ο διαγνωστικός έλεγχος του κορωνοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό, η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν και όποιος πρέπει να το κάνει θα το κάνει».

Επεκτείνεται η χρήση των ταχέων μοριακών τεστ

Εκτός από τις κινητές μονάδες υπάρχουν και επιπλέον μηχανήματα, αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα για διενέργεια περισσότερων τεστ. Η Ελλάδα ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν και τα ,πιστοποιημένα από τον ΠΟΥ, ταχέα τεστ. Όλα αυτά «μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, εντός 24 ωρών, όταν σε άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να κάνει τρεις και τέσσερις ημέρες», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.