Πώς η κατάθλιψη και το άγχος κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του μωρού- Αναλυτικά η έρευνα

Το άγχος και η κατάθλιψη της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται  με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών παθήσεων, όπως το άσθμα, από το παιδί της στο μέλλον.

Τα ευρήματα μιας νέας ολλανδικής επιστημονικής έρευνα αναδεικνύουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αναπνευστικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού, σχετίζεται και με την έκθεση του, όταν ακόμη βρίσκεται στη μήτρα, σε πιθανές ψυχικές διαταραχές της εγκύου μητέρας του. Συνεπώς, τέτοια προβλήματα δεν φαίνεται να προέρχονται μόνο από γενετικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Τι έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Εβέλιεν βαν Μιλ του Τμήματος Παιδιατρικής του Ιατρικού Κέντρου Έρασμος του Ρότερνταμ, οι οποίοι έκαναν τη συγκεκριμένη δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax», ανέλυσαν στοιχεία για 4.231 παιδιά ηλικίας δέκα ετών, εκ των οποίων σχεδόν το 6% παρουσίαζε άσθμα. Παράλληλα, ελήφθη υπόψη η αξιολόγηση, μέσω ερωτηματολογίου, της ψυχικής κατάστασης των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Εκ των ανωτέρω διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονταν με αυξημένο κατά 45% έως 92% κίνδυνο για την ύπαρξη άσθματος στα παιδιά τους μετά από μία δεκαετία. Αντίθετα η ψυχική κατάσταση του πατέρα δεν φάνηκε να διαδραματίζει αντίστοιχο ρόλο. Οι ερευνητές θεωρούν ως πιθανότερη βιολογική εξήγηση την παραγωγή ορμονών του στρες από τις έγκυες γυναίκες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων του κυοφορούμενου εμβρύου.