Κορωνοϊός-Johnson&Johnson: Διακόπτονται προσωρινά οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του COVID-19

Η φαρμακευτική  εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι προέβη στην προσωρινή αναστολή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, καθώς ένας από τους εθελοντές εκδήλωσε μια ασθένεια, την οποία όμως δεν προσδιόρισε με λεπτομέρειες.

Η αναστολή αυτή αναμένεται να επηρεάσει όλες τις δοκιμές του πειραματικού εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για την τρίτη φάση που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, δεδομένης της εξέλιξης αυτής, αναστέλλεται η λειτουργία του συστήματος εγγραφών μέσω Διαδικτύου, που είχε αρχίσει να λειτουργεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και είχε σκοπό να συγκεντρωθούν 60.000 εθελοντές στο πλαίσιο της λεγόμενης τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, και ότι επιλαμβάνεται η ανεξάρτητη επιτροπή που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θεωρείται από τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19, και ένα εκ των λίγων που έχουν εισέλθει στο τελευταίο στάδιο των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, μετά τα εμβόλια της AstraZeneca, της Modern και της Pfizer.

Η φαρμακευτική εταιρεία δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια που εμφάνισε ο εθελοντής

Η φαρμακευτική εταιρεία ωστόσο δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια που εμφάνισε ο εθελοντής, επικαλούμενη λόγους απορρήτου. Επεσήμανε όμως ότι οι ασθένειες και άλλες παρενέργειες αποτελούν αναμενόμενη εξέλιξη σε οποιασδήποτε κλινική μελέτη με προκαθορισμένες οδηγίες για την παρακολούθηση των συμβάντων.Η κατάσταση του ασθενούς αξιολογείται από γιατρούς του ομίλου J&J και της επιτροπής, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ανεπιθύμητα σοβαρά συμβάντα αυτής της φύσης είναι «αναμενόμενη συνιστώσα κάθε κλινικής δοκιμής, ειδικά μεγάλου εύρους», προσέθεσε. Τα πρωτόκολλα του ομίλου που εφαρμόζονται προβλέπουν την αναστολή μιας κλινικής δοκιμής ώστε να προσδιοριστεί εάν αυτά τα ανεπιθύμητα συμβάντα συνδέονται με το σκεύασμα υπό δοκιμή κι εάν η δοκιμή είναι ασφαλές να ξαναρχίσει.

Παρόμοια εξέλιξη είχε αντιμετωπίσει και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca

Υπενθυμίζεται ότι ότι παρόμοια εξέλιξη αντιμετώπισε και η AstraZeneca τον Σεπτέμβριο, όταν ανεστάλη η κλινική δοκιμή του δικού της πειραματικού εμβολίου που αναπτύσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω ανεξήγητης ασθένειας που παρουσιάστηκε σε εθελοντή. Αν και οι δοκιμές «ξεπάγωσαν» στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, στις ΗΠΑ συνεχίζει να τελεί υπό αναστολή καθώς εκκρεμεί έλεγχος από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς. Πριν ανασταλεί η δοκιμή, τα αποτελέσματά της αναμένονταν περί τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.